Tornado jagers


De Verenigde Staten zitten momenteel midden in het tornado seizoen. Een tornado is een levensgevaarlijk weertype waar helaas nog steeds geen goed werkend alarmsysteem voor bestaat. De meeste doden vallen door blikseminslag, door de grote hagelstenen of door rondvliegend glas. Een tornado is gevaarlijk maar toch zijn er mensen die er alles voor geven om een tornado van dichtbij mee te maken.

hi-storm-chaser-8colTornado’s in België zeer uitzonderlijk

In België is een tornado hoogst uitzonderlijk maar het kan voorkomen bij stevige onweersbuien. Het is niet omdat het plots kort en zeer hard waait dat er sprake kan zijn van een tornado. Men zal na een onderzoek van de schade pas kunnen vaststellen of het wel degelijk om een tornado ging of niet. Liefhebbers van extreem weer leven op als er een heftig zwaar noodweer losbarst. Het maakt bij stormjagers veel los om een extreme storm van dichtbij mee te kunnen maken en daar spectaculaire beelden van te maken. Zodra een extreem zware storm losbarst, gaan de stormjagers op pad. Ik reken mezelf daar alvast niet bij.

De zoektocht naar het extremestorm-chaser-dirt

Vroeger was het najagen van een zware storm vooral zaak van een meteoroloog. De film Twister heeft voor velen een nieuwe liefhebberij gebracht: achter een storm jagen. Tegenwoordig is er op Discovery Channel de Real Life serie Storm Chasers, met spectaculaire beelden! De interesse voor de jacht op een zware storm groeit (hierdoor) enorm. Tegenwoordig kan iedereen mee doen aan deze hobby: voor ruim 2000 dollar per week kan iemand zelfs aan een heuse tornadojacht deelnemen in de de VS. Ook in België ontstaan clubjes die onweer najagen. Niet mijn dada. Ik zeg u… op een dag gaan hier ongelukken van komen. Ik kan best begrijpen dat er onderzoek moet gebeuren naar extreme weersomstandigheden maar om u als hobbyist (of is het sensatiezoeker?…) uzelf hiervoor in gevaar te brengen is mij een brug te ver. Trouwens, de natuur zal altijd winnen… niet met 1-0 of 2-0 maar makkelijk met 5-0. Bij naderend noodweer is de beste schuilplaats nog altijd binnenshuis.