De toekomst van sneeuw


De zomer is nu echt wel achter de rug en voor veel mensen is dat reden om uit te kijken naar de winter. Maar hoe zit dat nou eigenlijk met klimaatverandering en de opwarming van de aarde? Zijn er in de toekomst nog besneeuwde Alpen, of kan er dan alleen nog worden geskied op kunstmatige sneeuw? En hoeveel sneeuw kunnen we in Wichelen nog verwachten.

Op 9 september viel op 2000 meter hoogte de eerste sneeuw in Oetz. Zo kort na de zomer is zelfs voor deze regio zeldzaam, maar zegt weinig over het komende seizoen of over wat we in de toekomst kunnen verwachten. De voorbije winter viel er in de Alpen veel meer sneeuw dan de voorbije jaren. De warme zomer van 2019 zorgde er echter voor dat de sneeuw enkel op de allerhoogste toppen kon overleven.

Er worden door wetenschappers en klimaatexperten modelverwachtingen gemaakt voor het sneeuwseizoen in 2035, 2060 en 2085. In het model wordt rekening gehouden met gestage groei in wereldpopulatie en ligt qua CO2-uitstoot nog onder het algemeen toegepaste worst-case-scenario. Het sneeuwseizoen zal korter worden, en voornamelijk voor gebieden onder 1200 meter zal de afname groot zijn. Het begin van het seizoen kan tot een maand opschuiven, het einde tot wel drie maanden terugschuiven. In 2085 komt volgens deze verwachting onder de 1000 meter geen sneeuw meer voor. Ook in onze gemeente valt er duidelijk minder sneeuw dan een aantal jaar geleden. De eerste vorst komt in Wichelen gemiddeld voor op 7 november. Ruim daarvoor kunnen echter al de eerste sneeuwvlokken vallen. In een normale winter vallen er op 10 dagen sneeuwvlokken in Wichelen. Vorige winter waren dat er amper 5. Volgens de klimaatmodellen zal dit in een opwarmend klimaat rond 2050 dalen tot 1 à 3 sneeuwdagen per winterseizoen

Het afnemen van de hoeveelheid sneeuw heeft niet alleen invloed op de wintersport en de regionale economie. Sneeuw is essentieel voor natuurlijke wateropslag waarmee lager gelegen gebieden in de zomer van water worden voorzien. Daarnaast is sneeuw van belang voor de vegetatiecyclus en biodiversiteit.