Februari was stormachtig, zeer zacht en nat.


Februari was een uitzonderlijk zachte maand met in Wichelen een gemiddelde temperatuur van 7,1 °C tegen 3,8 °C normaal. De maand verliep wel zeer nat met een totale neerslagsom van 115 mm regen/m² tegen 55 mm normaal. Tijdens deze kortste maand van het jaar passeerden 3 stormdepressies.

De eerste dagen van de maand verliepen wisselvallig onder invloed van depressies boven de Atlantische Oceaan. Met maximumtemperaturen (ruim) boven de 10 graden was het zacht en het regende en waaide flink. Van 5 tot en met 7 februari bracht een krachtig hogedrukgebied boven ons land enkele dagen droog, zonnig en rustig weer. Op 7 februari kwam het de enige keer tot lichte vorst (temperaturen tussen de 0 en -5 °C). Met -2,1 °C. Op 9 februari kwam er met een stormdepressie abrupt een einde aan deze rustige periode en kregen we te maken met de eerste storm van de maand. In Wichelen was er die dag een code oranje van kracht voor (zeer) zware windstoten. Dit was het begin van een onstuimige periode met veel regen en wind die tot en met de 24e duurde.

Door de hardnekkige zuidwestelijke stroming lagen de temperaturen over het algemeen ruim boven normaal. Het zachtst was het op 16 februari met een maximumtemperatuur van 16,6 °C. Onder de invloed van een tweede stormdepressie stond er dat weekend opnieuw veel wind. Op 23 januari, wederom een zondag passeerde een derde stormdepressie. Vanaf de 25e werd het weer minder onstuimig en ook duidelijk minder zacht, met op 26 februari winterse buien Ook op de 27e viel er enige tijd smeltende sneeuw. De laatste dagen van de maand bracht een diepe depressie nabij Schotland opnieuw regen, wind en temperaturen boven normaal. Door het wisselvallige en winderige weer telde februari in De Bilt slechts 1 vorstdag, tegen 12 normaal. Er waren geen ijsdagen (dagen waarop de temperatuur het gehele etmaal niet boven het vriespunt uitkomt), tegen twee normaal.

Met 115 millimeter neerslag tegen 55 millimeter normaal, was februari ook een uitzonderlijk natte maand. Net als bij de wind waren de weekenden (zondagen) toevalligerwijs het natst, met zowel op 9 en 16 februari meer dan 10 millimeter neerslag.