Steeds meer warme nachten


 

Sinds de tweede helft van de vorige eeuw is het aantal warme nachten verdrievoudigd. Een warme nacht is een nacht met een hoge minimumtemperatuur. Meestal wordt hiervoor de minimum etmaaltemperatuur gebruikt, maar het aantal warme nachten met een hoge minimum nachttemperatuur is veel groter.

Voor een warme nacht hebben we minimum temperatuur van minstens 18 graden nodig. Bij een minima van meer dan 20 graden, spreken we van een tropische nacht.  Het etmaal bevat echter delen van twee opeenvolgende nachten, daarom kijken we ook naar de minimum nachttemperatuur tussen 18 en 6 UTC, dus gedurende een enkele volledige nacht.

Omdat gemeente Wichelen ver van stedelijk gebied en de zee ligt zijn het aantal warme of tropische nachten er eerder beperkt. Toch is er een opvallende stijging gedurende de voorbije jaren. Zo laten statistieken zien dat het aantal warme nachten per jaar in de periode 2001-2019 veel groter is dan in de periode 1951-2000. Minimum temperaturen van 18 graden of meer komen deze eeuw ongeveer drie keer zo vaak voor als in de tweede helft van de vorige eeuw.  De  toename in het aantal tropische nachten, met minimumtemperaturen van 20 graden of meer, is zelfs nog groter. Eerdere uitgevoerde studies lieten al eerder zien dat de nacht sneller opwarmt dan de dag.