Juni was warm met veel onweer


Na een zeer koude lente barstte de zomer in juni los. Met een gemiddelde temperatuur van 18,2 °C tegen normaal 16,7 °C was juni 1,5° C warmer dan normaal. Er passeerden echter regelmatig onweersbuien. De neerslaghoeveelheid deze maand was uiteindelijk normaal. 

De eerste twee dagen van de maand waren meteen 2 zomerse dagen (25 °C of hoger). Op wat onweersbuien na was het de eerste helft van de maand rustig en droog. Op 13 juni koelde het ’s nachts flink af, toen werd de laagste temperatuur van 10,2° C. geregistreerd. Vanaf 16 juni liepen de temperaturen flink op met op die dag de eerste tropische 30 graden. Daarna werd het wisselvalliger. De laatste dagen van de maand verliepen druilerig met temperaturen onder normaal. 

Op vrijdag 4 juni kregen we te maken met hevig noodweer en wateroverlast. Op 19 juni was er een blikseminslag in Serskamp en op 29 juni gold code oranje voor onweersbuien. Wichelen bleef toen gespaard maar de onweersbuien bleven lange tijd boven dezelfde plek hangen en zorgden elders voor grote hoeveelheden neerslag, overstromingen en zelfs tornado’s. 

Ondanks de vele onweersbuien was de totale neerslagsom van 73,8 mm regen per m² normaal. Gemiddeld valt er tijdens juni in Wichelen 68,5 mm neerslag. Met 201 uren zon tegen 199 uur normaal scheen de zon de normale tijdsduur. Vooral de eerste helft van de maand was zeer zonnig. De laatste tien dagen van de maand eindigden juist somberder dan normaal.