Juni was warm en vrij zonnig


Met een gemiddelde temperatuur van 17,9 °C tegen een langjarig gemiddelde van 16,7 °C was juni een warme maand. De neerslaghoeveelheid was quasi normaal maar de eerste zomermaand was wel vrij zonnig. 

De maand begon koel, met op 2 juni minimumtemperaturen van 6,3 °C. Daarmee was meteen de laagste temperatuur van de maand bereikt. Bij veel zon warmde het echter snel op en op 3 en 4 juni kwam het tot een zomerse dag (25 °C of meer). Tussen 5 en 8 juni ging de temperatuur terug achteruit. Die periode werd getekend door een aantal (fikse) buien. Op 9 juni stabiliseerde het weer aan de flank van een uitloper van het Azorenhoog; het begin van een zonnige en meest droge periode die tot en met de 18e zou duren. De temperaturen lagen aanvankelijk rond normaal. Vanaf de 15e verplaatste de hogedruk zich langzaam oostwaarts en werd het geleidelijk warmer in een zwakke aflandige stroming. Op 17 en 18 juni werd het tropisch met maxima van 30,2 en 34,4° C. 

Een dag later werd de hitte alweer verdreven. Door de passage van een koufront was het op de 19e bewolkt en regenachtig met maxima die bij een noordwestenwind niet meer boven de 20 °C uitkwamen. De dagen daarna herstelde het zomerweer zich met overwegend zonnig en droog weer. De dagen daarna bleef het wisselvallig bij temperaturen rond normaal. De laatste dagen van de maand verliepen zomers, met veel zon en temperaturen boven normaal. In de middag en avond van 30 juni werd de warmte opnieuw verdreven door een actief koufront met veel regen. Juni telde in Wichelen 9 zomerse dagen, dat zijn er 3 meer dan het klimatologisch gemiddelde. Normaal is er in deze maand 1 tropische dag maar dit jaar waren dat er 2.

 

Juni kende een vrij normaal neerslagverloop. De totale regenhoeveelheid kwam uit op 61,6 mm neerslag terwijl 68 mm normaal is. Vooral het einde van de maand was vrij nat met de meeste neerslag op 27 juni toen 21,4 mm neerslag viel. Met 238 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 220 uur was juni vrij zonnig. Sombere dagen zonder zon waren er niet. Het begin van de maand en de periode van 11 tot en met 23 juni waren zeer zonnig.