2017 zeer zacht en vrij droog


2017 was in Wichelen met een gemiddelde temperatuur van 11,6 ° exact één graad warmer dan de normale 10,6°. Er viel zo’n 10% minder neerslag dan normaal en de zon scheen over het hele jaar ongeveer 80 uur minder dan het gemiddelde.

Januari was met gemiddeld 1,8° koud. Van 15 tot 27 januari vroor het elke nacht. De laagste temperatuur van het jaar werd gemeten op 22 januari met een minima van -5,6 graden. Op 17 en 18 januari en op 2 december bleef het de hele dag vriezen. Na de koude start ging de temperatuur tussen 9 en 12 februari opnieuw tijdelijk flink naar beneden. In de nachten vroor het over het algemeen licht. Na de kou ging het kwik half februari terug vlug omhoog, het werd zelfs vrij snel voorjaarsachtig.

De lente  was als geheel zeer zacht, maar kende twee gezichten. Maart was zeer zacht, terwijl in april noordelijke stromingen voor koud weer zorgden. Vorst op 20 april veroorzaakte veel schade in de fruitteelt. Mei was extreem warm. De laatste 10 dagen verliepen zomers en op 29 mei werd het in Wichelen 31,7 °C. Deze temperatuur behoort bij de hoogste temperaturen ooit gemeten in de lente en was meteen de eerste van 7 tropische dagen in 2017. (normaal 5 tropische dagen)

Het vroege zomerweer kreeg een vervolg in juni, die met 19,4 °C één van de warmste junimaanden ooit was. Op 19 juni was er een tropisch warme jaarmarkt in Schellebelle. De hoogste temperatuur van dit jaar werd op 21 juni bereikt met een maxima van 32,8°. Tijdens de vakantiemaanden juli en augustus was er geen periode  met langdurig en standvastig zomerweer. Tijdens de blokperiode was die er wel. De beste pijlen van de zomer waren dus eigenlijk al verschoten toen de vakantie voor de meeste mensen nog moest beginnen.

September was koel en alleen aan het begin en tegen het einde van de maand werd de 20 gradengrens bereikt. Uiteindelijk werden er in Wichelen in september zeven warme dagen genoteerd (max boven 20°), minder dan het normale aantal van tien. Zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) kwamen niet voor in Wichelen. Oktober was juist zeer zacht. Op 16 oktober werd met ruim 25 °C nog zomers warm. Ook november verliep duidelijk warmer dan normaal. Ook december was zacht, maar kende aan het begin en van 7 tot en met 12 december korte koude periode met een sneeuwtapijt tot 10 centimeter.

Met gemiddeld ongeveer 2020 uur zon was 2017 een stuk zonniger dan normaal. Normaal is 1629 uur. Vooral januari en maart waren zonniger maar december was echt somber met amper een tiental uur zon. Met 740 mm neerslag was 2017 aan de droge kant. Normaal valt in Wichelen gemiddeld 811 mm. Het voorjaar verliep nochtans zeer droog waardoor er een verbod op verspilling van het grondwater kwam. Het najaar met vooral de maanden juli, november en december verliepen een stuk natter dan normaal. Er viel op 10 dagen sneeuw maar enkel rond half december bleef deze 2 dagen liggen met de nodige verkeerschaos tot gevolg.