Januari was koud en zonnig


De eerste maand van 2017 was meteen een koude maand. Gemiddeld was de voorbije maand 1,4 graden kouder dan normaal. De gemiddelde temperatuur in januari bedroeg 1,8 graden tegenover 3,2 graden normaal. Op een aantal dagen lag er een dun laagje sneeuw dat evenwel weer snel wegsmolt.

Sneeuwval tijdens de avond van 12 januari

Door de ligging van een hardnekkig hogedrukgebied in onze omgeving stond er lange tijd een oostenwind die zorgde voor aanvoer van koude lucht. Die weersituatie hield dagen achtereen stand met een aantal zonovergoten dagen maar soms ook mistige nachten en ochtenden. Van 15 tot 27 januari vroor het elke nacht. De laagste temperatuur werd gemeten op 22 januari met een minima van -5,6 graden. De hoogste temperatuur was op 28 januari met een maxima van 11,4 graden. Op 17 en 18 januari bleef het de hele dag vriezen.

Er viel 72 mm regen per m². Normaal valt er tijdens de eerste maand van het jaar 69 mm. De neerslag verliep deze maand dus perfect normaal. De zon scheen (ondanks de ochtendmist) vaker dan gemiddeld. Januari telde ongeveer 82 uren zon tegen 59 zonuren als langjarig gemiddelde. Sneeuw, ijzel en opvriezing zorgden op verschillende dagen voor gladheid met regelmatig waarschuwingen voor gemeente Wichelen. Vooral op 2, 6, 12 en 13 januari was er overlast voor het verkeer. Stormachtig weer leidde op een aantal dagen tot hoge waterstanden op de Schelde met een aantal overstromingen tot gevolg.