Het jaar 2018 zal in de weerboeken ingeschreven worden als warm en vooral zeer droog. De afgelopen maanden was de droogte meermaals in het nieuws. Nu de uiteindelijke cijfers bekend zijn, kunnen we concluderen dat er in Wichelen 39% minder regen is gevallen dan in een normaal jaar. (normaal is het gemiddelde tussen 1980 en 2018).
De pluviometer heeft dit jaar een totale regensom opgevangen van 500,2 millimeter (of liter) regen per m². Normaal valt er in Wichelen 811 mm regen. Er waren slechts 2 maanden die natter verliepen dan gemiddeld. Maart was iets te nat en ook de totale som in april kwam net boven het gemiddelde uit. Alle andere maanden verliepen droger. Vooral juni verliep uiterst droog. Het regende die maand enkel op de eerste dag van de maand een beetje en daarna niet meer. Voorafgaand was de maand mei ook al zeer droog verlopen. Toen ook de maand juli afklokte met amper 22 mm regen werd er een sproeiverbod ingesteld.
De vraag die iedereen zich nu stelt is dus uiteraard: ‘Zijn deze droogtes nog normaal en zal dit in de toekomst nog meer voorkomen?’ Deze vraag kan helaas niet met een simpele ja of neen beantwoord worden. De huidige meetreeks (1980-2018) toont geen trend naar minder neerslag. Duidelijk is wel dat het in de toekomst in het zuiden van Europa droger wordt en in het noorden natter. Wichelen zit daar precies tussenin. Wat de toekomst hier gaat doen is dus nog onzeker. Volgens enkele klimaatscenario’s uit 2014 vermoed m’n dat België droger wordt. In deze scenario’s komen er in de zomer meer oostenwinden, met droger en warmer weer. Andere scenario’s voorzien geen verandering in de overheersende windrichting en zien weinig verandering in de neerslaghoeveelheden.
Op dit moment doen wetenschappers onderzoek met meer fijnmazige klimaatmodellen. Een eerste studie geeft aanwijzingen dat “zomers waarschijnlijk droger” worden. Verder onderzoek vindt echter nog plaats en wordt verwerkt in de volgende klimaatscenario’s die in 2021 uitkomen.