Wanneer spreken we over windstoten?


Windstoten zijn kortdurende rukwinden of windvlagen van minstens 50 kilometer per uur. Tijdens stormweer zullen het vooral de rukwinden zijn die schade aanrichten. Vooral voor weg- en vliegverkeer zijn windstoten hinderlijk of zelfs gevaarlijk.

De wind waait vrijwel nooit met een constante snelheid of uit dezelfde richting. Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Indien er windstoten met snelheden van boven de 75 kilometer per uur worden verwacht activeert Weerstation Wichelen een waarschuwing door middel van een gele weercode. Windvlagen van meer dan 100 kilometer per uur worden aangeduid als zeer zware windstoten en worden gecommuniceerd via een oranje weercode. Alles over de weercodes bij Weerstation Wichelen kan je nalezen op: weerstationwichelen.be/waarschuwingen/

Windstoten kunnen het hele jaar voorkomen. ’s Winters komen ze zeker voor bij stormachtig weer en storm. Het hele jaar door komen windstoten vooral voor tijdens (onweers)buien en in de buurt van buien. Vooral in het verkeer voor met name (brom)fietsers, vrachtwagens en auto’s met aanhangers en caravans zijn windstoten gevaarlijk. Met name bij buiig weer in het zomerhalfjaar kan een plotselinge toename van de wind zeer verraderlijk zijn. Windstoten kunnen de recreatie, vooral op het water, ernstig in de problemen brengen. Tijdens mooi zomerweer is men vaak niet bedacht op het omslaan van weer. Bovendien staan bomen dan vol in blad, waardoor ze veel wind vangen en takken gemakkelijk kunnen afbreken.