November begon droog, maar eindigde nat


De afgelopen maand november had twee gezichten. De maand begon zacht en vrij droog met hoge temperaturen rond 14 à 15 graden. De maand sloot echter af met grote neerslaghoeveelheden en temperaturen rond het vriespunt en sneeuwbuien. Uiteindelijk hebben we op gebied van temperatuur een normale maand november achter de rug al was de maand een stuk natter dan het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar

Met een gemiddelde temperatuur van 6,8°C tegen een langjarig gemiddelde van 7,0°C was november vrij normaal van temperatuur. De maand begon met een zuidwestelijke luchtaanvoer en temperaturen ruim boven normaal. Vooral de maximumtemperaturen waren hoog, rond de 14°C. Vanaf 5 november draaide de wind naar het noordwesten en stroomde koude lucht over onze regio. Op 7 november kwam daarbij voor het eerst deze herfst de temperatuur onder het vriespunt. Die ochtend werd de laagste temperatuur van deze maand gemeten met een minima van -1,2°C. Daarna volgde een wisselend weerbeeld met een afwisseling van koude en zachte dagen.

Van 20 tot en met 23 november zorgde een depressie die vanaf de oceaan noordwestelijk van Wichelen langstrok voor een zuidelijke luchtaanvoer. De gemiddelde temperaturen liepen daarbij op tot ruim 5,5°C boven normaal. Op 23 november werd het zelfs 15,4°C, de hoogste temperatuur deze maand. Daarna keerde de noordwestelijke stroming weer terug en verliep de laatste week vrij koud. Wichelen telde deze maand in totaal  2 dagen met vorst (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) tegen 5 normaal.

Met een totale regensom van ongeveer 111,5 mm lag de hoeveelheid neerslag zo’n 30% boven het langjarig gemiddelde van 76 mm. Er waren 8 droge dagen. De natste dag was op 30 november met een totale dagsom van 18,6 mm regen. Vooral tijdens het einde van de maand dikten de regenhoeveelheden behoorlijk aan. Ongeveer de helft van de totale regensom viel tijdens de laatste week van november.

Met gemiddeld 67 uren zonneschijn tegen een het langjarig gemiddelde van 65 uur was de maand normaal zonnig. De maand kende evenwel een paar zeer sombere en grijze dagen. Met een gemiddelde windsnelheid van 3,1 meter per seconde stond er deze maand iets minder wind dan tijdens een normale maand november (3,5 m/s)

Alle normalen in dit overzicht zijn van toepassing op het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010