Oetz onder dik pak sneeuw


In Oetz, verbroederd met Schellebelle, stapelt de sneeuw zich sinds oudejaarsdag op. Na nieuwjaar is er op 2000 meter hoogte zo’n 160 centimeter verse sneeuw gevallen. In het dorpje zelf (850 meter) ligt zo’n 25 cm sneeuw. Volgens de recentste verwachtingen (dinsdag 8 januari) zal daar deze week zeker nog veel meer sneeuw bijkomen.

De harde wind veroorzaakt ook sneeuwdrift die weer leidt tot een verhoogd lawinerisico. De komende dagen blijft een noordenwind meer vochtige lucht aanvoeren. Weermodellen berekenen tot 2 meter sneeuwval voor de komende tien dagen. De Oostenrijkse weerdienst houdt voorlopig code rood van kracht. Dit is het hoogste waarschuwingsniveau.

Tussen een hogedrukgebied boven het westen van Europa en een lagedrukgebied boven Wit-Rusland ontstaat een noordenwind over de Alpen. Het warmtefront bij het lagedrukgebied voerde het afgelopen weekend veel vocht aan. In het noorden van de Alpen wordt de lucht gedwongen te stijgen, waardoor neerslag ontstaat.  Door de aanvankelijk lage temperaturen bereikt deze neerslag de grond als sneeuw.

Door dit aanhoudende luchtdrukpatroon valt de sneeuw dagenlang in dezelfde regio. In Oostenrijk is aan de  noordzijde van het Alpengebied een lawinegevaar van de 4e categorie op een schaal van 5. De huidige sneeuwdump is in 2018 voorafgegaan door dezelfde droogte als in België. Zowel in Oostenrijk, Zwitserland als in Duitsland was 2018 het warmste jaar ooit gemeten. Verder overeenkomstig is een record aantal zonuren en een gebrek aan neerslag vanaf het voorjaar tot en met het najaar. Of beide weerextremen met elkaar te maken hebben moet nog verder onderzocht worden.

Alle info over het weer in Oetz kan je terugvinden op: weerstationwichelen.be/oetz/

De actuele sneeuwhoogtes in Oetz kan je raadplegen op de website van Oetz

Zin in sneeuwpret? Bezoek eens Austria Reizen in Schellebelle