Van korte broek naar winterjas


Deze week duiken we van ruim 20 graden van afgelopen zondag naar maxima rond of zelfs onder de 10 graden. De windrichting verandert echter niet en de zon blijft gewoon schijnen! Hoe kan dat verschil dan zo groot zijn?

Vanaf woensdag worden de opklaringen breder en gaat de zon weer schijnen, maar is het wel een flink stuk kouder dan de afgelopen dagen. Dat terwijl er niks verandert aan de windrichting en er ook geen bewolking of neerslag over het land trekt. Het blijft overwegend zonnig en droog, maar de temperatuur keldert flink omlaag! ‘s Nachts kan het zelfs weer gaan vriezen! Dit heeft alles te maken met een zogenaamde “glazen front”.

Normaal gezien gaat een weersomslag gepaard met veel bewolking en regen, wat geassocieerd wordt met een front. Een front is niets anders dan de grens tussen verschillende luchtsoorten. Wanneer koude lucht plaats maakte voor warme lucht spreken we van een warmtefront. Bij een koudefront gebeurt het omgekeerde.  Doordat de koude lucht onder de warme lucht wilt komen, wordt de warme lucht opgetild. Als lucht opgetild wordt, ontstaan wolken en dus regen. Op dit moment (woensdag) zitten we nog in de warme lucht, maar binnenkort komen we in de koudere lucht terecht!

Hoe kan het nu dat deze overgang zo geruisloos is? Het koufront trekt deze keer dwars door een hogedrukgebied. In een hogedrukgebied overheersen dalende luchtbewegingen, waardoor de lucht niet kan stijgen! Hierdoor ontstaan er dus geen wolken en is er geen regen, maar is het toch plotseling een stuk frisser! Het kan dit weekend zelfs terug even vriezen. Kortom, haal die winterjas maar weer uit de kast! April doet wat hij wil…