Alweer grote droogte in Wichelen


Er is in Wichelen momenteel alweer een zeer laag peil van het grondwater. Poelen en beken staan net zoals in 2018 en 2019 bijna droog. Dat zomer van 2018 behoorde tot de droogste van deze eeuw en ook vorig jaar viel er bijna 20% regen minder dan normaal. De neerslag in de grond na een veel te natte maand februari is door een kurkdroge april en mei verdwenen. 

Sinds de start van de corona crisis – nu twee maanden geleden – is er amper 36 mm regen per m² gevallen. Normaal zou dat 105 mm regen moeten zijn. Er viel dus amper 34% van de normaal te verwachten regen. De vraag die iedereen zich nu stelt is dus uiteraard: ‘Zijn deze droogtes nog normaal?’ Deze vraag kan helaas niet met een simpele ja of neen beantwoord worden. De huidige meetreeks (1980-2018) toont geen trend naar minder neerslag. Duidelijk is wel dat het in de toekomst in het zuiden van Europa droger wordt en in het noorden natter. Wichelen zit daar precies tussenin. Wat de toekomst hier gaat doen is dus nog onzeker. Volgens enkele klimaatscenario’s uit 2014 vermoed m’n dat België droger wordt. In deze scenario’s komen er in de zomer meer oostenwinden, met droger en warmer weer. Andere scenario’s voorzien geen verandering in de overheersende windrichting en zien weinig verandering in de neerslaghoeveelheden.

Op dit moment doen wetenschappers onderzoek met meer fijnmazige klimaatmodellen. Een eerste studie geeft aanwijzingen dat “zomers waarschijnlijk droger” worden. Verder onderzoek vindt echter nog plaats en wordt verwerkt in de volgende klimaatscenario’s die in 2021 uitkomen.