April kende geen warme dagen


Met een gemiddelde temperatuur van 9,0°C tegen normaal 10,2°C was april koel. Het was ook een vrij natte maand en de zon scheen minder dan normaal. Het was nooit echt warm, een maximum van 20 graden of meer werd niet genoteerd.

De eerste 2 dagen van de maand waren somber. Daarna kwam er meer zon. Het vroor nog 1 keer deze maand. Op 5 april werd met -1,1° C de laagste temperatuur van de maand genoteerd. Er volgden daarna nog een paar koude maar ook droge en zonovergoten dagen. Vanaf 8 april werd het wat warmer. het kwik liep geleidelijk op naar temperaturen rond of iets boven normaal, met op 9 en 10 april maxima rond 15 en 16°C. Van 10 tot en met 13 april passeerden meerdere actieve storingen. Het weerbeeld was wisselvallig, met af en toe regen of buien maar ook zonnige perioden bij temperaturen rond normaal. Vanaf de 14e werd het weer rustig en meestal droog. Op 16 april overheerste de bewolking en bleef het koel, verder lagen de middagtemperaturen bij wisselend bewolkt weer met circa 15°C rond normaal.

Tussen 19 en 22 april werd er opnieuw warmere lucht aangevoerd. De maximumtemperaturen liepen op tot 16 graden met af en toe zon. Op 23 en 24 april was er veel bewolking en perioden met regen en ook de temperatuur deed een flinke stap terug. De dagen daarna knapte het weer op maar het bleef koud met maximumtemperaturen van 11 à 12°C . De hoogste temperatuur werd op de laatste dag van de maand genoteerd. Op 30 april werd het 18,9° C. April telde in Wichelen 1 vorstdag (met een minimumtemperatuur < 0,0°C), normaal zijn dat er twee à drie. Warme dagen (met een maximumtemperatuur van 20°C of meer) waren er niet, normaal zijn dat er vijf.

Met 63 millimeter regen per m² was april een vrij natte maand, normaal valt er 42,5 millimeter. In tegenstelling tot de voorgaande jaren is er dan ook geen sprake van droogte. De natste dag was 1 april met 11,5 mm regen per m². Er waren 14 droge dagen. De zonneschijnduur bedroeg de afgelopen maand slechts 149u. Normaal hebben we recht op 191u zonneschijn.