April was koud met veel buien


Hoewel april zacht begon, is afgelopen maand net als maart vrij koud verlopen. De gemiddelde temperatuur in Wichelen was 8,9 graden terwijl het langjarig gemiddelde 9,8 graden is. April was 0,5 graden kouder dan afgelopen december, die overigens heel zacht verliep.

Op 27 april was het zeer onstabiel met verschillende hagelbuien

De eerste aprildagen waren zacht met op 3 april de eerste warme dag van het jaar. Wichelen noteerde dan een maximum temperatuur van 20,3 graden . Maar het bleef bij deze ene warme dag. In de tweede helft van de maand draaide de wind naar het noorden en/of het noordoosten en voerde zeer koude poollucht onze kant op. Van 23 tot en met 27 april kwam de temperatuur niet meer boven de 10 graden uit.

In Wichelen werd in april geen vorst meer gemeten. Het koudst was het in deze maand op 28 april met een minima van 0,3 graden. Er was toen wel lichte vorst aan de grond. Opvallend deze maand waren de stevige buien, soms vergezeld van een klap onweer. Ook waren er behoorlijk wat dagen waarop de buien vergezeld gingen van hagel. Op 27 april hagelde het zo hard dat het dat de grond even wit zag. Gelukkig werd er geen schade genoteerd.

kelvin

Op 12 april was er een Kelvin-Helmholtz wolk zichtbaar. Let op de golvende toppen van de wolk.

Het aanhoudende wisselvallige weer kenmerkte deze maand. Pas vanaf 18 april bleef het een dag of vijf droog maar de laatste week overheersten wederom de felle buien. Met gemiddeld 54 liter neerslag per vierkante meter kwamen we in de buurt van de normale 51 liter. Het regende op 19 van de 30 dagen en de natste dag was 15 april met 11,6 liter per vierkante meter. Het regende eigenlijk nooit lang maar wel kort en hevig. Toch was de hoeveelheid neerslag perfect normaal.

Tussen de buien door waren er soms (brede) opklaringen. De zon scheen ongeveer 150 uur. Normaal krijgen we in april 158 uur zonneschijn. Perfect normaal dus. Globaal gezien was afgelopen maand kouder dan normaal met felle buien uit het noorden. De regenhoeveelheden en zonneschijn verliepen perfect normaal.