April was uiterst zonnig en zeer warm


Met in Wichelen een gemiddelde temperatuur van 12,4 °C tegen een langjarig gemiddelde van 9,5 °C was april zeer warm. De maand verliep tevens ook zeer zonnig en droog.

De eerste dagen van de maand hadden we te maken met een krachtige noordwestelijke stroming waarmee koude lucht ons land kon bereiken. Met maxima rond 10°C en lichte vorst tijdens de ochtenden, was het vrij koud voor de tijd van het jaar. De laagste temperatuur werd gemeten op 1 april met een minima van -0,8 °C. Met veel zon stegen de maxima landinwaarts vanaf de 5e dagelijks tot rond of boven de 20 °C en op 5 april registreerde Wichelen de eerst warme dag van de maand. Van 7 tot en met 12 april bleef het zonnig en over het algemeen droog onder invloed van een hogedrukgebied boven de Noordzee en vooral op 8 en 12 april was het zeer warm. Op 8 april werd de hoogste maximum temperatuur genoteerd met 24,9 °C.

Onder invloed van een hogedrukgebied stond er vervolgens van 16 tot en met 23 april een hardnekkige oost- tot noordoostenwind, waarmee er droge lucht werd aangevoerd en de zon dagenlang uitbundig scheen. Op 20 en 21 april stond er ook opvallend veel wind, wat het natuurbrandgevaar niet ten goede kwam. Tot en met 27 april bleef het weer onder invloed van hogedruk echter nog droog en zonnig. Dat veranderde in de laatste dagen van de maand, toen storingen vanaf de Atlantische Oceaan ons wel wisten te bereiken en bewolking en regen ons weer gingen domineren. In april kwam het kwik maar liefst op 14 dagen boven 20 °C. tegen 3 à 4 normaal. Door het koude begin van de maand telde Wichelen nog 2 vorstdagen, terwijl 3 het normale aantal is voor april.

Met 23 millimeter neerslag tegen 45 millimeter normaal, was de maand droog. April telde slechts zes neerslagdagen. Neerslag van betekenis viel er alleen op de 17e, 18e en in de laatste drie dagen van de maand. Met 278 uren zon tegen normaal 174, was het de op één na zonnigste aprilmaand in 40 jaar. Het record van 301 zonuren staat nog steeds op naam van april 2007. Vooral de perioden 4-11 april, 15-17 april en 20-23 april waren zonovergoten.