Augustus was warm met normale regenhoeveelheid


Augustus 2018 was een warme maand met in Wichelen een gemiddelde temperatuur van 19,1°C tegen 17,9 °C normaal. Voorts viel er de normale hoeveelheid regen en scheen de zon iets meer dan het gemiddeld aantal uren.

De eerste week van augustus was het zomers tot tropisch warm, een voortzetting van de extreem warme periode die in juli was begonnen. De hoogste temperatuur van de maand werd gemeten op 7 augustus. Het kwik steeg toen tot 35,6°C. ‘s Anderendaags kwam meteen ook een einde aan de tweede hittegolf van deze zomer.  Voor een hittegolf moet er in Wichelen een aaneengesloten reeks van minimaal vijf zomerse dagen (maximumtemperatuur 25°C of hoger) zijn waarvan er minimaal drie tropisch zijn (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger).

De rest van de maand was het wisselvallig met regelmatig depressie-invloed en lag de temperatuur meest rond normaal met maximumtemperaturen tussen 20 en 25°C. De laatste week waren er ook duidelijk koele dagen. Op 24 augustus bleef de maximumtemperatuur voor het eerst sinds 10 juli onder de 20°C. De laagste temperatuur in Wichelen werd deze maand geregistreerd tijdens de ochtend van 26 augustus. Het kwik was toen gezakt tot 8,8°C. In totaal werden 24 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) en 10 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) geregistreerd. Er waren 3 tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0°C of hoger)

Er viel deze maand 75 mm regen per m² tegen een langjarig gemiddelde van 77 mm. Een normale regenmaand dus en een welgekomen geschenk voor de veel te droge natuur! De eerste week verliep droog. Daarna hadden we regelmatig te maken met depressie-invloed boven het Noordzeegebied en viel er regelmatig regen. Door onweersbuien waren vooral 9 en 17 augustus kletsnat met een totale dagsom van meer dan 10 mm regen. Gemiddeld kwam het aantal zonuren uit op circa 205 uur wat ten opzichte van de te verwachten 200 uur normaal is. De eerste week verliep zeer zonnig. Daarna was er een afwisseling van kortdurende perioden met flink wat zon en dagen waarop de zon weinig scheen.