Augustus zeer warm en droog


Augustus was zeer warm met in Wichelen een gemiddelde temperatuur van 21,1 °C tegen 17,9 °C normaal. Daarmee zit augustus 2020 bij de 3 warmste augustus maanden sinds 1981.

De eerste dagen van de maand waren wisselvallig en in de nacht koelde het flink af. Op 4 augustus werd het 10,9 °C, de laagste temperatuur deze maand. Daarna bouwde een hogedrukgebied zich op boven onze omgeving dat geleidelijk naar Scandinavië trok. Onder invloed van een zwakke oostelijke stroming liepen de temperaturen flink op en werd het zeer zonnig. Een ongekende reeks hoge temperaturen volgde. In Wichelen begon de hittegolf op 5 augustus met een maximumtemperatuur van 29,7 °C. Daarna volgden van 6 tot en met 13 augustus acht dagen waarbij de maximumtemperatuur boven de tropische waarde van 30,0 °C lag. De hoogste temperatuur was 35,2 °C op 8 augustus. Pas op 18 augustus kwam er een einde aan de hittegolf, die daarmee dertien dagen geduurd had. 

Aanvankelijk was het zonnig en droog weer, maar vanaf 11 augustus ontstonden er onweersbuien. Vanaf 19 augustus sloeg het weer echt om en kregen lagedrukgebieden weer de overhand. De stroming werd geleidelijk westelijk, er kwam meer wind te staan en het werd wisselvalliger. Vanaf 22 augustus daalde de etmaalgemiddelde temperatuur tot rond normaal. In totaal werden in Wichelen 17 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) geregistreerd tegen 8 normaal. Er waren 8 tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0°C of hoger), het langjarige gemiddelde bedraagt 2 tropische dagen.

Er viel in de gemeente deze maand 41,8 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 77 mm.  Doordat de neerslag een sterk buiig karakter had, liepen de neerslaghoeveelheden zelfs binnen onze kleine gemeente sterk uiteen. Van 4 tot en met 10 augustus was het droog. Daarna kwamen er elke dag wel buien voor, vaak met onweer. De maand was normaal zonnig, met 190 uren zon tegen een langjarige gemiddelde van 189.