Begin mei uitzonderlijk zonnig


De maand mei is normaal gesproken de 2e zonnigste maand van het jaar. Enkel juli heeft gemiddeld nog iets meer uren zon. Dat de maand mei veel zonuren heeft, heeft grotendeels te maken met het relatief koude zeewater: met een aanlandige wind kunnen er minder wolken boven land ontstaan.

De eerste 9 dagen van mei 2018 waren uitzonderlijk zonnig. Op 1 mei was het grijs, kletsnat en aan de koude kant, maar vanaf de tweede meidag scheen de zon uitbundig en ging de temperatuur in de lift. Dat kwam door een hogedrukgebied ten noordoosten van ons land. Dat zorgde voor de aanvoer van droge en alsmaar warmer wordende lucht uit het oosten. Van 1 tot en met 9 mei heeft de zon 107 uur geschenen. Normaal zijn in deze periode zo’n 60 zonuren te tellen. Ook de eerste decade van mei 2016 was zeer zonnig toen er 101,5 zonuren.

Door de zeer lage luchtvochtigheid kregen de wolken geen schijn van kans. Er was meestal een staalblauwe lucht te zien waardoor de zon kon schijnen van zonsopgang tot zonsondergang. Vooral op 7 en 8 mei daalde de vochtigheid onder de 30%. De laagste waarde werd op 8 mei genoteerd met een relatieve luchtvochtigheid van 27%. Ideaal weertje om de was buiten te hangen.