Het weer stond de afgelopen twee dagen volop in de belangstelling. Sneeuw in combinatie met noordwesterstorm op de Noordzee werd verwacht. De (niet gespecialiseerde?) media sprong erop als een roedel uitgehongerde wolven in een al maanden ondergesneeuwde Russische toendra. Dit was immers een uitgelezen kans om – aan reclame gebonden – artikels in de picture te zetten. Tijd om even een genuanceerde resumé te maken.
Boosdoener was een kleine maar actieve depressie die op 12 januari 2017 via het Kanaal over de Ardennen trok. Dit resulteerde in een krachtige tot stormachtige wind boven de Noordzee. Het bij het lagedrukgebied horende neerslaggebied trok ‘s avonds over Wichelen. Aanvankelijk viel er regen bij een temperatuur van 3,5 tot 4°. Door de hoge intensiteit van de regen daalde de temperatuur om 22u tot 0 à 0,5° en ging de regen over in sneeuw. Door de hoge neerslagintensiteit kon zich al snel een sneeuwdek vormen. De zwaarste sneeuwval deed zich voor op een buiige neerslagband die rond de lagedruk-kern gekruld via Zeeland over Oost-Vlaanderen trok. In deze band werd zelfs lokaal onweer waargenomen. In Wichelen was dat het geval tussen 03u en 04u ‘s nachts.
Slechts tijdelijk gladde wegen in Wichelen
De intensieve sneeuwval gaf tijdelijk overlast op de wegen. De temperatuur liep vanaf 01u weer op tot enkele graden
boven het vriespunt. Het sneeuwdek smolt dus vrij snel weer weg. Gelukkig maar voor de ochtendspits van vrijdag 13 januari die al bij al nog goed meeviel. Weerstation Wichelen waarschuwde reeds vanaf donderdagochtend voor sneeuw, wind en stormtij (geen storm) met een gele weercode. In de loop van de dag werd er opgeschaald naar een oranje weercode voor de sneeuw. Het was op dat moment evenwel nog zeer onduidelijk of de sneeuw al dan niet zou blijven liggen. Van de storm (volgens sommigen de ergste van de afgelopen 50 jaar) heeft Wichelen zoals verwacht niet veel gemerkt. De zwaarste rukwind was om 1u50 met een snelheid van 59 km/u. Op vrijdag stond er op volle Noordzee wel degelijk een noordwesterstorm met een kracht van 9 Beaufort maar het stormtij klokte lager af dan verwacht. Opvallend was wel dat de wind op datzelfde moment in Wichelen waaide met een kracht van 10 à 20 km/u (3 beaufort). U begrijpt dat een voorspelling maken dan geen evidentie is en dat de gegeven info verkeerd geïnterpreteerd kan worden.
Moeilijk correcte verwachting te maken
Voor meteorologen was de afgelopen 48u een ‘uitdagende periode’ om voorspellingen te maken. Dat de verwachting dan niet helemaal klopt met de realiteit kan ik best begrijpen. Als we ons met z’n allen in de toekomst aan de feiten kunnen houden en het weer wat minder voor commerciële doeleinden gaan gebruiken, dan komt het allemaal goed! Beloofd!