De (niet) voorspelbaarheid van onweer


De aan mij meest gestelde vragen deze week: “Gaat het vandaag onweren? Hoe fel? Hoe lang? En wanneer?” De afgelopen dagen is onze gemeente al bij al nog goed gespaard gebleven van extreem weer. Toch was er bij Weerstation Wichelen regelmatig weercode oranje, de op één na hoogste waarschuwingscode. Vooral op dinsdag 29 mei werd er gewaarschuwd voor zware onweersbuien met veel regen op korte tijd. Toch bleef het een hele dag droog zonder gedonder.

Onweer en hoosbuien zijn vaak een heel lokaal fenomeen. In het ene dorp staan de straten blank, in het volgende dorp geen drup. Dat was onder meer vorige week nog het geval toen het bij ons amper regende maar 10 km zuidwestwaarts kon de riolering het water niet meer slikken. U begrijpt dus dat het eigenlijk onbegonnen werk is om op voorhand de exacte locatie en de intensiteit van het verwachte onweer te gaan bepalen. Eerst en vooral zal iedere meteoroloog toegeven dat lokaal onweer moeilijk op voorhand te voorspellen valt. Zeker voor een kleine regio als gemeente Wichelen. M’n kan wel perfect inschatten dat alle ingrediënten voor een stevig onweer aanwezig zijn, maar dat geeft nog lang geen zekerheid op het ontwikkelen van een effectieve bui.

Op de neerslagradar kunnen we ook al weinig beroep doen. De radar heeft vrijwel geen voorspellende waarde met dit type weer. Je kan de radarbeelden wel gebruiken om te zien waar het nu regent en  waar de buien heentrekken. Een buienradar kan helaas niet voorspellen waar ze ontstaan. Een onweersbui ontstaat meestal  vrij snel en dooft ook snel weer uit. De gemiddelde levensduur is ongeveer 2 uur. Dus als de neerslagradar laat zien dat het onweert in de Kempen en deze naar onze regio lijkt te trekken, kan de bui al lang uitgestorven zijn alvorens onze regio te bereiken. Ook kan een radar zonder onweer een half uurtje later vol zitten met de ene bui na de andere.

Het vertrouwen in de weerman wordt in dit soort omstandigheden dus danig op de proef gesteld. Indien er onweer in de verwachting zit adviseer ik steeds om daar rekening mee te houden. Trekt het onweer toch op een paar kilometer langs Wichelen voorbij dan hebben we geluk. Indien we alsnog te maken krijgen met extreem weer, dan is een gewaarschuwd man er twee waard.