De zomer was zeer warm en droog


Met in Wichelen een gemiddelde temperatuur van 19,2 °C tegen normaal 17,3 °C was de zomer zeer warm.  Sinds 1901 waren er slechts drie zomers warmer, de warmste zomer was die van 2018. Alle zomermaanden waren warmer dan normaal, met als uitschieter juni, die met 18,5°C maar liefst 2,5°C te warm was. De hitte werd tevens versterkt doordat het zeer droog was. Er waren drie extreem warme perioden: eind juni, eind juli en eind augustus. Tijdens de hitte in juli werd de hoogste temperatuur sinds het begin van de metingen in België waargenomen: 40,4 °C. Met een gemiddelde temperatuur van 19,5 °C  was ook augustus ruim warmer dan normaal (17,9 °C), waarbij het in de laatste week extreem warm was met een record-late landelijke hittegolf.

Juni begon warm met in Wichelen op 2 juni de eerste tropische dag (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) van het zomerseizoen. Daarna lag de temperatuur onder invloed van storingen boven West-Europa tot en met het midden van de maand rond normaal. Vervolgens werd het warm onder invloed van hogedrukgebieden boven Midden- en Oost-Europa. Het hoogtepunt van warmte lag op 25 juni met 33,2°C. Ook de minima waren op 24 en 25 juni met ongeveer 20°C bijzonder hoog. Na een korte onderbreking als gevolg van noordelijke winden werd het aan het einde van de maand opnieuw zeer warm.

Tot en met 22  juli was het onder invloed van Oceaandepressies wisselvallig en lagen de temperaturen rond normaal. De laagste temperatuur van de zomer werd op 9 juli gemeten: 8,8 °C. Daarna werd onder invloed van een hogedrukgebied boven Oost-Europa met een zuidelijke stroming steeds warmere lucht aangevoerd. Van 24 t/m 26 juli bevonden we ons in lucht die afkomstig was uit de Sahara. Er werden dan ook extreem hoge temperaturen gemeten, de hoogste sinds het begin van de waarnemingen. Op 25 juli werd het recordwarm met een maxima van 40,4° C. Daarna werd het beduidend minder warm. De etmaalgemiddelde temperatuur van juli kwam uit op 19,6 °C tegen 18,2 °C normaal.

De eerste tien dagen van augustus was het nog steeds warmer dan normaal. Daarna werd het wisselvallig en vrij koel. De laatste tien dagen verliep grotendeels zeer warm met vanaf de 25e drie dagen na elkaar tropische maxima. Sinds het begin van de waarnemingen was er nog nooit zo laat in het seizoen een hittegolf.

De zomer was met 130 mm regen zeer droog, het langjarige gemiddelde bedraagt in Wichelen 222 mm. Juni was een normale regenmaand met gemiddeld 73 mm regen. Juli was droog met amper 30 mm tegen 73 mm normaal. Ook augustus was aan de zeer droge kant met 28 mm, het  langjarig gemiddelde bedraagt voor die maand 79 mm. Er viel de afgelopen 3 zomermaanden dus 42% minder neerslag dan normaal. Opvallend deze zomer was wel dat de meeste regen viel tijdens onweersbuien en niet bij passages van regenzones. De zomer was zeer zonnig met ongeveer 710 zonuren tegen 615 uren normaal.