December was sneeuwvrij en zacht


Met een gemiddelde temperatuur van 5,9 °C in Wichelen was december een zeer zachte maand. Normaal is het in december gemiddeld 4,0° C. Er viel een normale regenhoeveelheid en de zon scheen iets meer dan normaal.

De eerste tien dagen van de maand was de stroming westelijk en was het wisselvallig weer met temperaturen die meestal ruim boven het langjarig gemiddelde lagen. De hoogste temperatuur van de maand werd op 2 december gemeten met 14,2° C. Hierna kwamen we onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië en werd het droog en koud met ’s nachts lichte vorst en overdag geleidelijk lagere temperaturen. Het vroor op 8 dagen (normaal 11) en het koudst was het op tweede kerstdag met een minima van -2,3° C.

Van 16 tot en met 23 december was de stroming zuidwestelijk en was het wisselvallig, nat en zacht. Daarna kwamen we onder invloed van hogedrukgebieden boven West-Europa.  De laatste dagen van de maand verliepen opnieuw zacht maar wel meestal grijs met amper zon. Er viel deze maand geen sneeuw en er waren ook geen dagen waarop het de hele dag bleef vriezen.

Er viel 73,2 mm regen wat perfect in de lijn ligt van de normale 77 mm. Normaal schijnt de zon in december gemiddeld 45 uur. In 2018 zaten we daar met ongeveer 55 uur net boven.