December verliep uitzonderlijk droog


De voorbije maand december verliep uitzonderlijk droog. Het regende slechts op 8 dagen en we haalden een totaal van amper 21 mm per m². Het was ook een zeer zonnige maand, het aantal zonuren komt op 86 uit en daarmee was het de op vijf na zonnigste december ooit gemeten! Met circa 4,8 graden was de maand 0,8 graden te warm.

Vaak lag een hogedrukgebied in de buurt of boven België. Hierdoor was het vaak droog met flink wat zon, of juist mistig met laaghangende bewolking. Veel neerslag viel er niet, slechts 21 mm per m². De natste dag was 22 december met 7 mm in de regenmeter. Normaal valt over de hele maand ongeveer 77 mm. Met zo’n 86 uur zon tegen 49 normaal was het tevens zeer zonnig. Vooral het begin, het midden en het slot van december verliepen zonnig. Af en toe kon mist erg hardnekkig zijn, waardoor het juist de hele dag grijs en kil was.

Zachte lucht tijdens Kerst

Het was op de meeste decemberdagen zacht met maxima van 8 à 10 graden. Normaal is het 5 à 6 graden overdag. ook tijdens de kerstdagen kwam het kwik boven de 10 graden uit. De maand begon echter met een paar koude en zonnige dagen. De temperatuur daalde op 5 december naar -3 graden maar geleidelijk drong zachte lucht rond het midden van de maand door. De warmste dag was 9 december met in Wichelen 12,4 graden. Het koudst was het tijdens de ochtend van 30 december met een minima van -4,6 graden. De laatste dag van het jaar werd nog een echte ijsdag met een maximum temperatuur van -0,6 graden. Het heeft 9 keer gevroren tegen 10 keer normaal. Met gemiddeld 4,8 graden was de maand 0,8 graden te zacht. Daarmee hebben we voor het zesde jaar op rij een zeer zachte decembermaand zonder winterweer van betekenis. Opvallend was ook de zeer hoge luchtdruk. Op 28 december toonde de barometer een druk van 1046 hPa aan, meteen het record voor 2016.