Droge winter was iets te zacht


Als we de winter klimatologisch gaan samenvatten dan kijken we steeds naar de drie volledig aaneengesloten maanden december, januari en februari. De afgelopen winter was aan de redelijk zachte kant. In Wichelen kwam de temperatuur gemiddeld uit op 4,3 graden tegen 3,7 graden normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010). De winter was dus gemiddeld 0,6 graden zachter.

Vooral december en februari waren zacht, januari was koud met veel lichte en 2 keer matige vorst. De laagste temperatuur was -5,6 graden op 22 januari. Tijdens de herfst was het evenwel nog kouder met een minima van -5,8 graden op 30 november. De temperatuur bleef op drie dagen de hele dag onder het vriespunt. Normaal gebeurt dat in Wichelen op 6 dagen. Vele vijvers en poelen vroren dicht maar van veilige ijspret was geen sprake.

Februari geen wintermaand en bood soms al voorproefje van de lente.

Op 15 februari liep de temperatuur in Wichelen op tot 15,1 graden en dat was de hoogste temperatuur van de winter. De winter was ook droog. In onze gemeente viel

Veel grijze dagen in februari

over de drie maanden samen 128 mm regen tegen 200 mm normaal. Vooral december was een droge maand. De weinige neerslag die viel gaf geregeld aanleiding tot gladheid. Met name op 1 en 7 januari was het op grote schaal glad door ijzel. Ondanks de droge periode kwam het op 13 januari tot overstromingen in Wichelen door een noordwesterstorm op de Noordzee en het spring- en stormtij op de Schelde waardoor het water niet snel genoeg kon afgevoerd worden.

Het kan best nog wel eens tot vorst komen dit voorjaar maar voorlopig blijft deze winter steken op 35 vorstdagen tegenover 53 normaal. Er waren 3 dagen met matige vorst maar tot strenge vorst (lager dan -10 graden) kwam het niet. Op 6 dagen viel er sneeuw terwijl het normaal in Wichelen op 10 dagen sneeuwt.

Ondanks een sombere februari met te weinig zon, kregen we toch nog een totaal van 215 uur zonneschijn tegenover 181 normaal. Vooral december was een zonnige maand maar ook in januari was de zon vaker te zien dan gewoonlijk in die maand.