Droogte


Langdurige periodes met weinig neerslag komen in onze regio niet vaak voor en leiden zelden tot ernstige droogteproblemen. Dat wij weinig droogte kennen, komt door de gestage aanvoer van water langs onder meer de Schelde en de zijrivieren. Periodes met droogte zijn moeilijk te vergelijken, want het verloop van neerslag verschilt sterk van jaar tot jaar.

Bij zonnig weer met wind en hogere temperaturen dan normaal kan er veel vocht verdampen. Hierdoor neemt het actuele watertekort snel toe. Ook de geschiedenis is van belang. Als het ook eerder in het jaar droog was, loopt het tekort op. februari 2022 was de laatste maand in Wichelen met een normale neerslagsom. Vanaf 1 maart begon een kurkdroge periode met die maand een recordsom van amper 1,1 mm neerslag per m². Ook de maand april was een heel stuk droger dan normaal en voorlopig viel er in de maand mei tot op vandaag (12 mei) amper neerslag van betekenis. 

Verdere ontwikkeling van de droogte

Mogelijk heeft u het zelf al opgemerkt. De tuin ligt er maar droogjes bij. Ondertussen zijn er in de gemeente ook al veel waterlopen die gewoon droog zijn komen te staan. De verdere ontwikkeling van de droogte hangt uiteraard af van het verdere verloop van het weer. Op langere termijn kan dat in ons grillige klimaat alle kanten op. Voorlopig ziet het er echter niet naar uit dat er de komende dagen een einde komt aan de droogte. Het weer blijft de komende dagen gedomineerd door een krachtig hogedrukgebied. We krijgen dus te maken met droge landlucht waardoor de Atlantische regenzones op een verre afstand gehouden worden. Een paar dagen met wat buien is alvast niet genoeg om de droogte te herstellen. Een periode met dagelijkse zachte regen (liefst ‘s nachts uiteraard) is meer dan welkom.