Februari was uitzonderlijk zacht en zonnig


Februari was een zeer zachte maand met in Wichelen een gemiddelde temperatuur van 6,9 °C tegen 3,8 °C normaal. Daarmee was deze wintermaand maar liefst 3,1° C warmer dan normaal en eindigt deze in de top 3 van de warmste februarimaanden ooit gemeten.

De maand begon winters met in de ochtend van 1 februari wat sneeuw die echter snel wegsmolt. De eerste dagen van de maand waren het koudst met in de nacht lichte vorst en overdag enkele graden boven nul. Op 1 februari werd met -2,0° C de laagste temperatuur gemeten. Er waren deze maand geen ijsdagen waar twee ijsdagen normaal zijn in februari. Er waren amper 3 dagen met nachtvorst.

Vanaf 4 februari kwam het weer in onze omgeving geleidelijk meer onder invloed van depressies boven de Atlantische Oceaan en werd er geleidelijk zachtere lucht aangevoerd. Dit was ook het begin van een vrij natte wisselvallige periode tot en met 10 februari. Bij het passeren van een actieve frontale golf viel er op 10 februari 11 mm neerslag. Er stond die periode ook vrij veel wind met windstoten van 50 à 60 km/h.

Na de eerste 10 dagen stabiliseerde het weer onder invloed van een hogedrukgebied boven onze omgeving en brak er een periode aan van zonnig en droog weer, waarbij het overdag geleidelijk zachter werd en in de nachten juist kouder. Vanaf 14 februari stegen de maximumtemperaturen tot ruim boven de 10 graden, soms zelfs boven de 15 graden.

Vanaf de 23e brak er opnieuw een droge en zonnige periode aan die zou duren tot de voorlaatste dag van de maand. Het verschil tussen de nacht- en dagtemperatuur was, met soms meer dan 15 graden verschil, uitzonderlijk groot. De middagtempraturen lagen vanaf 24 februari tot en met de 27ste boven de 15 °C. In Wichelen werd op de 26e de hoogste temperatuur van de maand gemeten met maar liefst 18,2 °C.

Februari was verder vrij droog met 40 mm regen tegen 55 mm normaal. Vrijwel alle neerslag viel in de eerste 10 dagen van de maand. Vanaf 11 februari was het overwegend zonnig met veel wolkeloze dagen, waardoor februari met 137 zonuren tegen 78 normaal als zeer zonnig in de boeken zal gaan.