Februari zeer zacht met weinig zon


Februari verliep dit jaar zeer zacht met in Wichelen een gemiddelde temperatuur van 6,4 graden tegen 3,8 graden normaal. Daarmee was deze maand maar liefst 2,6 graden warmer dan normaal. Sinds 2010 telde februari niet meer zo weinig zonuren. De vorige twee wintermaanden verliepen juist zeer zonnig.

Na een zachte start ging de temperatuur tussen 9 en 12 februari tijdelijk flink naar beneden. In de nachten vroor het over het algemeen licht met een laagste temperatuur van -3,0 graden op 11 februari . Het kwik kwam diezelfde dag niet hoger dan + 0,2 graden. Slechts 2 keer daalde de temperatuur in Wichelen onder het vriespunt. Normaal gebeurt dit 11 keer. Na de kou ging het kwik vlug omhoog, het werd zelfs voorjaarsachtig. Op 15 februari werd het bij weinig wind en volop zon maar liefst 15,1 graden. Het zachte weer hield de rest van de maand aan, maar het lenteachtige weer ging over in herfstachtig weer met regen en wind.

Februari was op regengebied vrij normaal met 47 mm regen tegen 55 mm normaal. Na een vrij droog begin van de maand, werd het een stuk natter vanaf 20 februari met de meeste neerslag op 27 februari. Ook de gemiddelde windsnelheid week maar weinig af met 4,6 m/s tegenover 4,1 normaal. Vooral op 23 februari waaide het hard met behoorlijk zware rukwinden.