Het correct meten van de temperatuur


Ik krijg bij extreme temperaturen regelmatig foto’s van thermometers waarbij het kwik gestegen is tot + 40 graden. Het lijkt immers simpel: hang een thermometer buiten en je weet hoe warm of hoe koud het is. Helaas is het meten van de juiste temperatuur heel wat ingewikkelder.

Sorry mensen maar de meting van de warmte in uw tuin klopt (meestal) niet… Probleem is dat we enkel de luchttemperatuur willen meten en niets anders. Een thermometer die een paar uur in de zon hangt zal ook de stralingswarmte van de zon registreren. Op die manier worden soms temperaturen van meer dan 50 graden gemeten wat uiteraard niet klopt. Een thermometer moet dus constant in de schaduw hangen. Een muur die naar het oosten gericht is, zal de zonnewarmte van de ochtenduren nog lang laten nazinderen en ook dat wordt door de thermometer opgepikt.

Temperatuur volgens internationale afspraken

Weerstation Wichelen beschikt over een gesloten thermometerhut met een temperatuursensor. Deze is geijkt via het 7 km verder gelegen automatisch KMI-weerstation langs de E40 in Wetteren. De maxima worden in België doorgaans bereikt zo’n 2 tot 3 uur na de hoogste stand van de zon. De maxima in de zomertijd worden dus doorgaans geobserveerd rond 16u30 lokale tijd en in de wintertijd rond 15u30 lokale tijd.De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft bepaald dat de temperatuur wordt gemeten in goed geventileerde gesloten thermometerhutten. De hut moet staan op een kort gemaaid grasveld en de thermometer moet hangen op een hoogte van 1,5 meter boven de grond. Het lijkt een nodeloos ingewikkelde definitie, maar het is uiterst belangrijk als we diverse metingen met elkaar willen vergelijken in functie van het veranderende klimaat. We meten de temperaturen op 1,5 m hoogte omdat het kwik op 10 cm hoogte tijdens een rustige en heldere nacht gemakkelijk 5 graden minder kan zijn dan op 1,5 m hoogte. De temperatuur aan de grond is belangrijk voor de land- en tuinbouw en voor de winterse toestand van de wegen.