Hitte in Wichelen


De zomer van 2018 zal niet alleen door de droogte memorabel zijn maar ook door de hoge temperaturen. Vandaag (19 juli) zit er een grote kans op een hittegolf in de verwachting. Na het weekend krijgen we een aantal dagen te maken met temperaturen tot of boven 30° C. Van begin volgende week tot het eind van de maand juli zit er zo goed als geen neerslag in de verwachting. 

In België noemen we een dag waarop de  maximumtemperatuur 30 °C of hoger is een tropische dag. Zulke dagen komen in Wichelen de meeste jaren wel enkele keren voor, zeker in de laatste 20 jaar. Gemiddeld gezien komen er in Wichelen 5 tropische dagen per jaar voor. Dagen waarop de maximumtemperatuur 35 °C of hoger is, zijn dan weer zeer uitzonderlijk. Rond 2050 krijgen we mogelijk elke één tot twee jaar met zulke hitte te maken.

Een andere manier om te bepalen hoe bijzonder een hoge temperatuur is, is hoe lang  je gemiddeld moet wachten voordat die temperatuur zich voordoet. We zien dat in Wichelen een tropische dag zo goed als elk jaar minstens één maal voorkomt. Daarentegen is de gemiddelde terugkeertijd voor een maximumtemperatuur van boven de 35 °C nu ruim 10 jaar. De laatste keer dat we in Wichelen meer dan 35 graden noteerden was op 19 juli 2006. Volgens de huidige klimaatmodellen zullen temperaturen boven de 35 °C rond 2050 veel normaler worden: Gemiddeld eens per 3 tot 4 jaar tot mogelijk zelfs eens per 1 tot 2 jaar.