Hittegolf zorgt voor warmste september ooit gemeten


September was recordwarm met een gemiddelde temperatuur van 18,6°C tegen een langjarig gemiddelde van 15,2°C. Tijdens de voorbije maand noteerden we ook gedurende 9 dagen een hittegolf. Het was de allereerste hittegolf ooit gemeten in september in ons land. 

De meteorologische herfst begon grijs en nat met temperaturen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar. Al snel werd het zonnig, droog en zeer warm. Van 5 tot en met 10 september werden tropische temperaturen bereikt. De hoogste temperatuur deze maand, 32,8°C, werd op 9 september bereikt. Het was de warmste week van 2023, ruim een graad warmer dan de warme week rond 12 juni eerder dit jaar. Zo’n warme week is zeer uitzonderlijk, de kans daarop is in het huidige klimaat hooguit 2%, ofwel eens in de 50 jaar of zeldzamer.

Vanaf 11 september werden de hoge temperaturen geleidelijk verdreven en trokken enkele storingen over het land. Het rustige en warme weer keerde nog even terug op 15 en 16 september, maar op 17 september sloeg het weer echt om. In een westelijke stroming trok de wind aan en trokken diverse storingen over het land. De temperaturen bleven wel aan de hoge kant voor de tijd van het jaar met maximumtemperaturen rond 20°C. Op 24 september koelde af tot 8,3°C, dat was meteen de laagste temperatuur van de maand. 

De maand telde in Wichelen 6 tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0°C of hoger), 11 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0°C of hoger) en 24 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger), tegen normaal respectievelijk 0,3 , 3,1 en 14,4 dagen. De maand telde geen vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0°C), wat normaal is voor september.

Met een hoeveelheid neerslag van 72 mm tegen 69 mm normaal was september perfect normaal op het gebied van neerslag. Het nieuwe schooljaar begon bijzonder nat met op 1 september een totale dagsom van 17 mm regen. De natste dag van de maand was echter 21 september met een regensom van 22,6 mm neerslag. De zonneschijnduur bedroeg de afgelopen maand 195 uur. De dagen worden snel korter in september maar normaal hebben we recht op 166 uur zonneschijn. September was dus een zonnige maand.