Hoe bijzonder is het nieuwe temperatuurrecord?


Het zal wellicht niemand ontgaan zijn: het was vorige week erg warm. Voor het eerst werd in Wichelen een temperatuur boven 40 °C gemeten. De maximum temperatuur kwam op donderdag 25 juli uit op maar liefst 40,3° C. Veel te warm voor de meesten onder ons. Hoe zeldzaam zijn dit soort records in België?

Het nieuwe absolute record in België, een maximumtemperatuur van 41,8 °C in Begijnendijk, is bijzonder te noemen. Met een statistische methode om extreme temperaturen te vergelijken, kunnen we de gemiddelde herhalingstijd uitrekenen. Een temperatuur van 40°C komt in het huidig klimaat zo’n eens per 70 jaar voor. Zonder klimaatverandering was zo’n extreem helemaal niet mogelijk geweest. De berekening geeft aan dat de herhalingstijd in het klimaat van 1900 minimaal 7000 jaar was.

In de media leveren de zogenaamde dag- of datumrecords regelmatig nieuws op, wanneer de temperatuur op een gegeven datum hoger of lager ligt dan alle temperaturen op diezelfde datum in het verleden. Echter, dagrecords zijn niet zo bijzonder. De temperatuur waarop zo’n record gevestigd wordt wisselt sterk van dag tot dag, dit wordt veroorzaakt door de wisselvalligheid van het weer in het verleden. Verder is wiskundig af te leiden dat we – in een klimaat dat niet verandert – per jaar nu zo’n drie hitterecords en drie kouderecords kunnen verwachten. Door klimaatverandering wijkt het aantal dagrecords af van deze verwachting: er zijn meer hitterecords en minder kouderecords. Deze scheve verhouding geeft aan dat het klimaat in België opwarmt. Daardoor is de kans op hitterecords groter dan de kans op kouderecords.