Het gebeurt wel eens dat een orkaan, die het Caribisch gebied of de Verenigde Staten teisterde uiteindelijk het weer in Europa beïnvloedt. Dat kan resulteren in mooi nazomerweer of juist in winderig en zeer nat weer.
Het orkaanseizoen duurt grofweg van augustus tot en met oktober. In deze periode is het water in het zuidelijke deel van de Atlantische oceaan (ten westen van Afrika) opgewarmd naar waarden boven 27 graden C. Die 27 graden is een van de voorwaarden voor het ontstaan van orkanen. Een perfecte broedplaats voor orkanen zeg maar. Eenmaal boven land of in minder warm zeewater verliest de orkaan de voeding en neemt in kracht af. Uiteindelijk zet een ex-orkaan zijn (of haar) reis voort als een stormdepressie of ‘gewoon’ als lagedrukgebied.
Zo’n lagedrukgebied kan de Atlantische oceaan opnieuw oversteken richting Europa. Ook in België ondervind je dan de invloeden van een ex-orkaan. Wanneer bijvoorbeeld de straalstroom vat krijgt op de oud-orkaan wordt deze, net als elke andere depressie, over Europa gejaagd. Met als gevolg wisselvallig en windrijk weer. Het kan ook een totaal ander kant uitslaan, wanneer een hogedrukgebied boven Europa aanwezig is. Dit druksysteem blokkeert als het ware de naderende oud orkaan. Vervolgens komt een zuidelijke stroming op gang die zelfs nog wat versterkt. Warme lucht uit het zuiden wordt vervolgens aangevoerd, met als gevolg warm nazomerweer. Dit kan in september resulteren in de zogenaamde Indian Summer.