Jaaroverzicht 2021: Het jaar van de verschillen.


Na vijf zeer warme jaren was 2021 qua temperatuur opnieuw een iets kouder jaar dan normaal. De gemiddelde temperatuur was met 10,7 °C tegen 11,0 °C normaal. Uitschieters waren de zeer koele lente en de warme junimaand.

Hoewel de winter soms vrij koud was met nachtvorst en korte schaatspret, was het niet echt winters: Er waren 6 ijsdagen en 7 keer noteerden we matige vorst (kouder dan -5°C). Er viel dit jaar op 11 dagen sneeuw. Februari kende een winterse periode van 6 ijsdagen op rij en met de koudste temperatuur op 13 februari. Het kwik was toen gezakt tot -7,6° C. Het contrast met het einde van de maand was groot: dit verliep lenteachtig met op 24 februari een maximumtemperatuur van 19,3 °C. 

De lente was zeer koud maar met een zomerse uitschieter. De gemiddelde temperatuur lag een dikke 2 graden onder het normale. Opvallend was het einde van maart toen 24 graden werd genoteerd. In april was het echter zeer koud met een gemiddelde temperatuur van 7,3 °C ten opzichte van het langjarig gemiddelde van 10,2 °C. 

Juni 2021 was een zeer warme maand. Met 18,2 °C tegen een normaal van 16,7 °C. De hoogste temperatuur van het jaar werd op 16 juni gemeten, 30,1 °C. Het was de enige tropische dag van het jaar. De rest van de zomer verliep een pak koeler. De verder natte juni werd gekenmerkt door zware onweersbuien. Van 13 t/m 15 juli viel er in de Ardennen extreem veel regen maar Wichelen bleef gespaard van de meeste regen en schade. Vandaar het grote verschil in regenhoeveelheid tussen het oosten en het westen van het land. 

In september was er nog een nazomerse periode. Eind november hadden we te maken met de eerste winterse verschijnselen in de vorm van vorst en smeltende sneeuw. December was zacht. Vlak voor de kerstdagen was het even koud maar het jaar eindigde met recordwarme 30 en 31 december.

In 2021 liet de zon zich iets vaker zien dan normaal. Februari en juni waren zonnig. Januari en augustus waren sombere maanden. Ook november en december verliepen meestal grijs en somber. Met 740 mm viel in 2021 minder neerslag dan de normale 832 mm.  Februari, november en vooral september waren droge maanden. Mei was nat met de nodige zware onweersbuien.