Januari was zacht maar grijs en nat.


Met in Wichelen een gemiddelde temperatuur van 5,3 °C  tegen een langjarig gemiddelde van 3,9 °C verliep de maand zeer zacht. Het was echter overwegend grijs en somber met amper zon. Het was een vrij natte maand. Er viel 25% meer regen dan normaal.

De maand begon recordzacht. Tijdens het vuurwerk van de jaarwisseling was het maar liefst 15,2 graden, de hoogste temperatuur van de maand. De eerste decade (1-10 januari) verliep in Wichelen zeer zacht met een gemiddelde temperatuur van maar liefst 9,2 °C. Het was toen ook zeer wisselvallig met regen en soms veel wind.

Na het midden van de maand werd de stroming noordelijk en werd het duidelijk kouder. Eerst hadden we te maken met storingen maar vanaf 21 januari werd het rustiger. Het was wachten tot 17 januari voor de eerste nachtvorst van 2023. Overdag lagen de temperaturen meestal enkele graden boven nul zodat er geen ijsdag werd genoteerd. De laagste temperatuur van de maand, -2,9 °C , werd op 18 januari gemeten. In Wichelen waren er deze maand 10 vorstdagen (dagen waarop de minimumtemperatuur onder het vriespunt ligt), normaal zijn dat er 11.

De maand was zeer nat met een totale regensom van 93,1 mm neerslag per m². Normaal valt er in januari 71,2 mm neerslag. De meeste neerslag viel in de eerste 20 dagen van januari. Vooral de tweede decade (11-20 januari) was behoorlijk nat met op 12 januari de natste dag van de maand. Er viel toen 28,2 mm neerslag wat resulteerde in plaatselijke wateroverlast.

Tijdens de avond van 19 januari viel er een eerste keer sneeuw. Het is voorlopig ook de laatste sneeuw van deze winter. Daken en gazons werden kortstondig wit maar een uurtje na de bui was alle sneeuw reeds weer verdwenen. Het was een slechte maand voor mensen met zonnepanelen. De zon scheen met 32 uur zon in januari slechts de helft van het normale. (63 uur)