Januari was zacht met veel mistdagen


Met een gemiddelde temperatuur van 4,7°C tegen een langjarig gemiddelde van 3,9°C verliep deze wintermaand in Wichelen zacht. Het was meestal grijs met weinig zon. Er waren ook opvallend veel mistdagen.

De maand begon zeer zacht. De eerste dag van het nieuwe jaar was meteen de warmste dag van de maand met in Wichelen een maxima van 14,4 °C. De daaropvolgende dagen liep de temperatuur geleidelijk terug naar normaal en werd het wisselvalliger. Overdag lag de temperatuur vanaf 6 januari rond een graad of 6 a 7 °C, ’s nachts kwam de temperatuur een eerste keer onder het vriespunt op 10 januari. De laagste temperatuur werd bereikt op 25 januari met een minima van -2,3 °C. In Wichelen waren er deze maand 6 vorstdagen (dagen waarop de minimumtemperatuur onder het vriespunt ligt), normaal zijn dat er 11. IJsdagen (dagen waarop de maximumtemperatuur onder het vriespunt ligt) waren er niet, normaal zijn dat er 2.

Vanaf 10 januari werd het ruim een week rustig en vrijwel droog weer met regelmatig, soms hardnekkige, mist. De temperaturen lagen rond normaal. Slechts af en toe wist een zwakke storing onze regio te bereiken. Aan het einde van de maand werd het weer wisselvalliger en onstuimiger. De wind trok aan en ook de temperatuur deed een stap omhoog. Op 29 januari werd het zeer zacht met maximumtemperaturen boven 12 °C. Op 30 januari was het even wat rustiger en zonniger, maar op 31 januari passeerde storm Corrie ten noorden van onze regio. De rukwinden vielen goed mee en er was amper schade. Januari was overigens een droge maand. Met een totale neerslagsom van 34,6 mm regen per m² viel er slechts de helft van de normale hoeveelheid in januari. De zon scheen in totaal 50u tegenover normaal 60u. De laatste 10 dagen van de maand telden opvallend veel grijze dagen: 8 van de 11
dagen werd er hier geen enkele minuut zon geregistreerd. Gemiddeld was er over de volledige maan ook opvallend weinig wind.