Juli was zeer uitzonderlijk warm en zonnig


Juli was zeer warm met op het einde van de maand een heuse hittegolf. De temperaturen kwamen op 2 dagen boven de 35°C uit. Toch was het ook de aanhoudende droogte in combinatie met de buitengewone hoeveelheid zon die de maand echt uitzonderlijk maakten.

De droogte hield deze maand in Wichelen aan en het neerslagtekort nam verder toe, in de laatste week zelfs tot rond het record jaar 1976. In Wichelen viel er amper 21 mm regen per m² tegen normaal 73 mm. Opvallend is wel dat 3/4 van de totale regensom deze maand viel op 25 juli tijdens de ochtend wanneer een stevige onweersbui over de gemeente trok. Er waren maar liefst 27 dagen zonder neerslag deze maand.

Juli was ook een uitzonderlijk zonnige maand met een totaal aantal zonuren van maar liefst 300 uur, tegen 211 uur normaal. Enkel juli 2006 was nog iets zonniger. Op 26 en 27 juli werd het zeer warm met temperaturen boven de 35°C. In Wichelen werd het op 26 juli 35,4°C. Het kwik bereikte een dag later zelfs 36,6°C. Dat is amper 2°C onder het absolute warmterecord in België. Ook de nachten waren uitzonderlijk warm in deze periode, waarbij de minimumtemperaturen op 27 juli niet lager kwam dan 21,6°C. De gemiddelde temperatuur voor deze maand kwam uit op 21,8°C. Dat is maar liefst 3,6°C meer dan de normale gemiddelde temperatuur in juli.