Juni was zeer warm en zeer zonnig


Met een etmaalgemiddelde temperatuur van 18,5°C was de afgelopen junimaand zeer warm. Daarmee komt deze maand bij de 5 warmste junimaanden sinds 1981. De normale gemiddelde temperatuur voor deze maand bedraagt 16,0°. Er viel de normale hoeveelheid neerslag terwijl de maand zeer zonnig verliep. 

Juni begon warm onder invloed van een hogedrukgebied boven Midden-Europa. Op 2 juni werd in Wichelen de eerste tropische dag van de maand genoteerd. Daarna volgde onder invloed van storingen boven West-Europa een wisselvallige periode met temperaturen rond normaal die tot halverwege de maand duurde.  De laagste temperatuur deze maand werd bereikt op 11 juni: 9,1°C.

Daarna trok een hogedrukgebied via Duitsland naar Rusland en werd het zomers warm. De warmte werd vanaf de 19e enkele dagen onderbroken door een storing boven West-Europa, waarna de stroming zuidoostelijk werd en de temperatuur weer snel omhoog ging. Op 25 juni werd het zeer warm met temperaturen tot 33,2°C. Deze temperaturen behoren bij de hoogste waarden gemeten in juni sinds 1901. Ook op 29 juni werd het 33,2°C, de hoogste temperatuur deze maand. Opvallend waren ook de hoge minimumtemperaturen, die op 24 en 25 juni rond 20 °C lagen. De maand telde in totaal 12 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0°C of hoger), en 3 tropische dagen (in maximumtemperatuur 30°C of hoger), tegen normaal respectievelijk vijf en één.

Met 73 mm neerslag viel exact de normale neerslaghoeveelheid. De meeste neerslag viel tijdens relatief kortdurende (vaak zware) buien waardoor de neerslagduur kleiner dan normaal was. De neerslag viel vrijwel geheel in de periode van 6 t/m 15 juni en rond 19 juni. De natste dag was 15 juni met 30 mm tijdens een stevige onweersbui. Ook op 4 juni trok een zwaar onweer over Wichelen. Weercode oranje werd geactiveerd en de rukwinden zorgden voor schade. Met 245 uren zon tegen 200 normaal was juni zeer zonnig. Tijdens de wisselvallige periode waren er meestal toch de nodige uren zon. De laatste week van de maand was zeer zonnig. De wind overheersende zuidenwind waaide met een gemiddelde snelheid van 3,1 meter per seconde tegen normaal 3,3 m/s.