Kan de Schelde het weer in Wichelen beïnvloeden?


Vandaag, maandag 11 september was er de hele dag een gele weercode van kracht in gemeente Wichelen. Er werd gewaarschuwd voor felle buien, eventueel met onweer. Toch bleven de meest actieve buien ten westen van de Schelde. Het leek erop alsof de buien de Schelde niet konden oversteken. Toeval of spelen er andere factoren een rol?

Het juiste antwoord is misschien ietwat verrassend maar dit berust louter op toeval. Buien of onweer worden niet beïnvloed door de Schelde, al wordt dit regelmatig in de volksmond gesuggereerd. De rivier is simpelweg te nietig om het weer te plots te laten veranderen. Je moet je voorstellen dat buien en onweerscomplexen meestal reeds een lange weg hebben afgelegd alvorens deze boven onze regio arriveren. Vaak ontstaan (onweers)buien boven Frankrijk of drijven ze het land binnen vanaf de Noordzee. Het gebied van de Schelde is over deze lange afstanden dan toch echt wel een peulschil. Ook het nabijgelegen Donkmeer in Berlare zal geen invloed hebben op het weer. Met 86 ha aan wateroppervlak is het grootste meer van Oost-Vlaanderen zelfs nog een pak te klein om een weersverandering tot stand te brengen.

Echt grote wateroppervlaktes daarentegen zoals het IJsselmeer in Nederland kunnen een bui wel beïnvloeden. Is het water tijdens de lente koud, dan kan een actieve bui boven het water nog weleens “inzakken”, maar eenmaal aan de overkant boven het warme vastenland activeert deze weer. Is het water warm en het land eromheen kouder, zoals in de herfst, dan activeren de buien juist boven water. Het is dus wel zo dat grote wateroppervlaktes het weer kunnen beïnvloeden, maar het water van de Schelde niet.