Kan de wind de muggenplaag beïnvloeden?


Gemeente Wichelen is nog een keer in het nationale nieuws. Een muggenplaag teistert nu al dagenlang het overstromingsgebied Wijmeersch 2. Door het droge weer en het lage water in de overstromingsgebieden langs de oevers van de Schelde in de Kalkense Meersen planten de vervelende insecten zich razendsnel voort.

Grote regenhoeveelheden zitten op dit moment (13 juli) nog niet in de weersverwachting. Ook de temperatuur blijft de komende dagen nog (ruim) boven het langjarig gemiddelde. De natuur zal dus een handje geholpen moeten worden. Verschillende pompen en dijkbreuken zorgen nu voor een hogere waterstand en beter afwatering in het gebied waardoor de eitjes van de muggen in het slib onder water komen te staan. Daar dit een natuurgebied is, zijn niet alle toepasselijke oplossingen mogelijk. Het is schipperen tussen een ecologisch verantwoord handelen en een zo snel mogelijke oplossing vinden voor de buurtbewoners.

Het is alvast zo dat het aantal muggen tijdens de zomer niet wordt beïnvloed door een lange strenge winter. Ooit was ik op vakantie tijdens de maand augustus in Lapland. Ik heb nergens anders zoveel muggen gezien als  op 100 km onder de poolcirkel waar het tijdens de winter wekenlang permanent vriest tot wel -25° Een mug overleeft makkelijk tot -30°. Temperaturen die bij ons nooit worden gehaald. Het is dus wel degelijk een fabeltje dat er na een strenge winter minder muggen zouden zijn tijdens de daaropvolgende zomer.

Ik las in een krantenartikel ook dat de huidige muggenplaag zou voortkomen door de zuidenwind. Ik fronste onmiddellijk de wenkbrauwen. Mijn argwaan werd snel bevestigd door de statistieken van Weerstation Wichelen. De huidige droge en warme periode komt namelijk door een wind die nu al wekenlang hoofdzakelijk waait uit richtingen tussen noordwest en noordoost. De afgelopen 45 dagen waren er welgeteld 4 dagen met een zuidenwind. 2, 14, 15 en 18 juni. Alle andere dagen kwam de wind uit noordwest tot noordoost. Het lijkt me dus heel straf dat de muggenplaag veroorzaakt werd door de zuidenwind. Ik heb geen idee waar die informatie vandaan komt maar ook dit lijkt me een fabeltje. Het is wel zo dat muggen het moeilijk krijgen om te gaan rondzwerven vanaf windkracht 4. Als er dan toch geen regen valt tijdens de komende dagen kunnen we beter hopen op avonden met veel wind.