Lente !


Maandag 20 maart loopt de winter op zijn einde en begint de lente! Om precies 22:37 uur is het tijd voor een nieuw seizoen. Weerkundig was het al lente sinds 1 maart en vanaf maandag dus ook astronomisch gezien! 

De astronomische seizoenen zijn gebaseerd op de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Zaterdag om 10:37 uur staat de zon precies loodrecht op de evenaar. Het moment dat de zon loodrecht boven de evenaar staat noemen we equinox (Lat.: equi: gelijk, nox: nacht) of nachtevening. op het moment van een equinox duurt overal op aarde de dag en nacht even lang. Twee keer per jaar is er sprake van equinox, namelijk rond 20 maart (lente-equinox) en rond 22 september (herfst-equinox).

De lente begint niet elk jaar op 20 maart, maar waarom? Een jaar is gebaseerd op de tijd die de aarde er over doet om z’n baan rond de zon af te leggen (en de seizoenen te doorlopen). De aarde doet er echter niet precies 365 dagen over, maar 365 dagen, vijf uur, 48 minuten en 45,1814 seconden. Het gevolg hiervan is dat het begin van de astronomische lente elk jaar ongeveer 6 uur later valt. Om te voorkomen dat de seizoenen niet steeds verder opschuiven, is het schrikkeljaar ingevoerd. Het jaar duurt eens in de vier jaar één dag langer. Dit is overigens ook de reden dat de seizoenen niet altijd op een vaste dag beginnen.

Met het ingaan van de lente gaan we een nieuw seizoen in. Gemiddeld gezien wordt het de komende tijd ook steeds warmer, maar pas op. De komende weken kan het qua temperatuur nog alle kanten opgaan. Sowieso kan het tot aan IJsheiligen (11 t/m 14 mei) ‘s nachts soms nog flink koud worden.