Lente was koud en 13% natter dan normaal


Met een gemiddelde temperatuur van 8,9°C in Wichelen was de meteorologische lente van 2021 een stuk kouder dan de normale 10,4° C.  (voor de periode 1991-2020). De lage temperaturen tijdens de voorbije lente vertaalden zich ook in amper 5 lentedagen of dagen waarop de maximumtemperatuur 20°C of meer bereikt. Zo eindigt deze lente met het laagste aantal lentedagen sinds 1991. Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen we op 30 lentedagen uitkwamen.

De koude lente van 2021 kan hoofdzakelijk toegeschreven worden aan de koude maand april, waarbij een sterk golvende straalstroom zorgde voor de aanvoer van een overwegend koude noordoostenwind naar Wichelen. De lage temperaturen van de voorbije lente zorgen er voor dat de lente van 2021 in de top 5 van de koude lentes van de afgelopen 30 jaar staat. Het feit dat het klimaat opwarmt betekent niet dat we geen koude lentemaanden meer kunnen kennen, het betekent wel dat de kans dat koude lentemaanden zich voordoen alsmaar kleiner wordt. Deze lente vroor het nog 5 keer met de laagste temperatuur van -1,9° C op 7 maart. Het warmst was het op 9 mei met een eerste zomerse maxima van 26,5° C.

De lente van 2021 kende erg wisselvallig weer met regelmatig buien. Zo viel er de voorbije lente in Wichelen een neerslagtotaal van 181 liter regen per m², normaal is dat  159 liter. Er viel dus 13% meer neerslag dan gemiddeld. Tijdens het eerste deel van de lente viel de meeste neerslag in Wichelen rond half maart en begin april. Vanaf de tweede helft van april tot begin mei bleef het gedurende een onafgebroken periode van 20 dagen droog. De natste dag van de afgelopen 3 dagen werd genoteerd op 4 mei met een totale regensom van 15 liter regen per m².

De zon scheen iets meer dan 500 uur. Het lijkt niet zo voor ons gevoel maar dat is meer dan de normale 487 uur. Het wind koos het meest voor het westen gedurende deze lente.