Maansverduistering


Op maandagochtend 21 januari 2019 kunnen we vanuit Wichelen een totale maansverduistering zien. Deze verduistering start omstreeks 03u36. Om 06u12 bereikt de maansverduistering het maximum. Doordat de maan tijdens deze totale maansverduistering een spookachtige rode kleur krijgt, wordt dit fenomeen in de volksmond ook wel een ‘bloedmaan’ genoemd. Het einde van de eclips is in Wichelen niet zichtbaar.

Een maansverduistering is een astronomisch fenomeen dat plaatsvindt wanneer de zon, de aarde en de maan zich op één lijn bevinden met de aarde in het midden. Normaal weerkaatst de maan het zonlicht terug naar de Aarde maar tijdens een maansverduistering kan de maan geen zonlicht opvangen omdat de aarde in de weg staat. Het zonlicht dat zich op dat moment door de aardatmosfeer doordringt, kleurt rood waardoor op de maan een rode gloed te zien is.

In tegenstelling tot een zonsverduistering is een maansverduistering heel veilig om waar te nemen met het blote oog. Om een maansverduistering waar te nemen, heb je geen speciale apparatuur nodig. Met een verrekijker, een smartphone en een donkere locatie kom je al heel ver. Terwijl je dankzij een kompas of een smartphone de juiste kijkrichting kan opzoeken, kan je een verrekijker gebruiken om de details van het maanoppervlak waar te nemen. Om de eclips zo goed mogelijk te kunnen waarnemen, zoek je best een donkere locatie op en neem je het best een rood lampje mee zodat de ogen niet verblind worden door fel wit licht. Heb je toch zin om foto’s te maken van de maansverduistering, neem dan extra batterijen mee en maak gebruik van een telelens om de eclips zo goed mogelijk te fotograferen. Een statief is ook een onmisbaar hulpmiddel voor het fotograferen van de maan of de sterrenhemel!