Maart was zeer zacht, zonnig en vrij droog


Maart 2017 was een zeer zachte maand. De gemiddelde temperatuur was 9,7°C tegen 6,8°C normaal. Daarme was deze maand maar liefst een kleine 3 graden warmer dan normaal. Er waren reeds drie lentedagen met een maximum van boven de 20 graden. 

De laatste dagen van de maand werden de hoogste temperaturen bereikt. Op 30 maart werd het in Wichelen zelfs 22,9 graden. Op maar liefst 3 dagen kwam het kwik boven de 20°C uit en daarmee zijn de eerste drie warme dagen van dit jaar een feit. 

Samen met de warmte was maart ook best zonnig. De zon scheen ongeveer 155 uren tegen een langjarig gemiddelde van 124 uren. De eerste tien dagen scheen de zon minder dan gemiddeld, de rest van de maand scheen de zon vaak uitbundig. Typisch aan het voorjaar is de lage luchtvochtigheid. Op 27 maart daalde de luchtvochtigheid zelfs tot 20%. Meteen de laagste waarde van de afgelopen 5 jaar.

Maart was overigens ook aan de droge kant. In Wichelen viel een totale som van 49,2 mm regen. Daarmee bleef de regen onder de normale hoeveelheid van 63 mm. 3/4 van de neerslag viel in de eerste negen dagen van de maand. De laatste tien dagen verliepen vrijwel droog. De wind waaide iets harder dan normaal met een gemiddelde windsnelheid van 4,2 m/s tegen normaal 3,8 m/s.