Na koele eerste helft juli volgt extreme hitte


Met een etmaalgemiddelde temperatuur van 19,6°C in Wichelen tegen normaal 18,2°C was juli een warme maand. De tegenstellingen waren echter groot, vooral tussen de vrij koele eerste helft en extreem warme tweede helft van de maand.

De maand begon met een noordwestelijke stroming onder invloed van een hogedrukgebied nabij Groot-Brittannië, met een droog en vrij koel weertype als gevolg. Vooral de nachten verliepen soms koud. Op 5 en 6 juli was het iets warmer met maxima rond 26°C. Op 7 juli passeerde er een koufront waarachter opnieuw koele lucht ons land binnenstroomde. In de dagen daarna kwam de temperatuur niet of amper boven de 20 graden. Op 9 juli werd de laagste maximumtemperatuur bereikt. Het werd op die dag niet warmer dan 18,2°C.

Op 10 juli kwam de hogedruk ten oosten van ons te liggen en kregen we kortdurend te maken met een zuidelijke stroming waarin warmere maar ook onstabiele lucht werd aangevoerd. Van 12 tot 16 juli kreeg ons land opnieuw te maken met overwegend droog en koel weer bij een noord- tot noordwestelijke stroming, met op 14 en 15 juli opnieuw maxima onder de 20 graden.

Vanaf 17 juli begon de overgang naar een ander weertype en draaide de wind onder invloed van een lagedrukgebied boven de Oceaan naar een zuidwestelijke richting waarmee warmere lucht ons land kon bereiken. Op 22 juli kwam de hoge druk ten oosten van ons land te liggen en werd er met een oostelijke stroming geleidelijk steeds warmere lucht aangevoerd, het begin van een droge, zonnige en zeer warme periode. Van 23 tot 26 juli bereikte de temperatuur elke dag de tropische 30°C met absolute uitschieter het hitterecord van 25 juli met 40,3°C.

Ook de nachten verliepen uitzonderlijk warm. Op 3 opeenvolgende nachten werd een minima genoteerd van meer dan 21°C. Daarna werd de warmte vanuit het zuidwesten geleidelijk verdreven. Op 27 juli viel er 25 mm regen. De totale regensom deze maand bedraagt 29,6 mm waarmee het een vrij droge maand is geworden. Juli was een vrij zonnige maand met 236 uren zon, tegen 211 zonuren normaal. Het zonnigst was het vooral aan het begin van de maand en ook tijdens de hittegolf. De periode van 10 tot en met 15 juli was daarentegen erg somber te noemen met slechts enkele uren zonneschijn.