Natte december met sneeuw en amper zon


Met een gemiddelde temperatuur van 4,6 °C  tegen een langjarig gemiddelde van 4,0 °C was december zachter dan normaal. De stroming kwam de hele maand uit richtingen tussen zuidwest en noord waarbij soms hogedrukinvloed overheerste, maar meestal verkeerden we onder invloed van lagedrukgebieden die vaak vlak langs onze regio voorbij trokken.

De maand begon koud en mistig onder invloed van een hogedrukgebied bij de Britse Eilanden. Het hogedrukgebied verplaatste zich naar Midden-Europa en tot en met 7 december was het zacht. Daarna trok een lagedrukgebied naar Scandinavië en vormde zich een grootschalige trog boven West-Europa die tot op grote hoogte gevuld was met koude lucht. Er waren talrijke winterse buien. Omdat de koude lucht met noordwestelijke winden over warm zeewater werd aangevoerd, werd het niet echt koud. De temperatuur kwam overdag nog ruim boven nul uit en ’s nachts vroor het niet of nauwelijks.

Op 10 en 11 december veroorzaakten twee storingen die over Wichelen trokken veel sneeuw. De laagste temperatuur bedroeg -3,3° op 2 december. Vanaf 13 december lagen de temperaturen enkele dagen rond normaal, maar vanaf 17 december werd het zacht, bewolkt, soms mistig en meest droog onder invloed van een hogedrukgebied boven Midden en West-Europa. De laatste twee dagen van de maand verliepen zeer zacht. De hoogste temperatuur van december, ongeveer 13  °C,  werd dan ook op 30 december gemeten. Er werden in Wichelen 10 vorstdagen geteld (minimumtemperatuur lager dan 0 °C), normaal zijn dat er twaalf. Er was 1 ijsdag – een dag waarop het de temperatuur het gehele etmaal niet boven nul komt – op 2 december. Toen kwam het kwik niet hoger dan -1,1°. 

Met ongeveer 120 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 77 mm verliep de maand zeer nat. Een groot deel van de maandsom viel in de periode van 10 tot en met 14 december en op het einde van de maand. Van 8 tot en met 11 december sneeuwde het van tijd tot tijd. Op 10 en vooral 11 december viel veel sneeuw. Uiteindelijk lag er op de middag van 11 december een sneeuwtapijt van 10 cm wat veel overlast opleverde. Zowel op 10 als 11 december gaf Weerstation Wichelen een waarschuwing uit door middel van een oranje weercode.

Van tijd tot tijd was er vrij veel wind, maar het kwam nooit tot storm. De hoogste windstoot bedroeg 64 km/uur op 27 december. De zon scheen amper 12 uur deze maand. Daarmee is het de op één na somberste decembermaand ooit gemeten. Dit staat in schril contrast met december 2016 die te boek staat in de top 5 van de zonnigste decembermaanden.