Natte oktober was iets frisser dan normaal


Oktober was iets kouder dan normaal met een gemiddelde temperatuur van 11,1° C tegen een langjarig gemiddelde van 11,5° C. De maand had een vrij stabiel temperatuurverloop en kende weinig extremen. Wichelen telde geen warme dagen (20°C of meer) en geen vorstdagen (minimumtemperatuur onder het vriespunt), normaal zijn dat er respectievelijk drie en één.

De eerste dagen van de maand waren ronduit wisselvallig. Op 5 en 6 oktober stond er ook veel wind. Het was aan de zachte kant met middagtemperaturen van 16 à 17 °C. Vanaf 10 oktober kwam er in onze omgeving een noordelijke stroming tot stand, waardoor er duidelijk koudere lucht werd aangevoerd. Na het passeren van een tweetal koufronten volgden er buien, bij middagtemperaturen van een graad of 14. Op 19 oktober stroomde er zeer zachte lucht binnen, waarna een golvende frontale zone voor veel regen en wind zou zorgen. Op 21 en 22 oktober stroomde er koudere lucht binnen, hetgeen gepaard ging met windstoten. Op 23 en 24 oktober  bleef het overwegend droog, bij temperaturen tussen 11 en 15°C. De laatste twee dagen waren weer nat en soms onstuimig, bij temperaturen rond normaal.

Met 113 mm neerslag tegen 70 mm normaal was oktober een natte maand. Vooral de eerste dagen waren erg nat, met op 3 oktober zeer veel neerslag. Daarna bleven grote neerslaghoeveelheden uit. Ook de laatste twee dagen van de maand waren nat, met op beide dagen 9 mm neerslag. Met 124 uur zon scheen de zon in oktober ongeveer de normale hoeveelheid, tegen 120 uur normaal. De zon scheen het meest in de rustige periode van 7 t/m 9 oktober. Ook 24 en 28 oktober waren uitermate zonnig. De eerste dagen van de maand en van 16 t/m 20 oktober was het juist erg somber.