Nog maar eens een zeer droge en zonnige maand


Afgelopen juli was een echte zomermaand. Het was zeer droog en uiterst zonnig. Er viel een verwaarloosbare 3,4 millimeter regen per m². De zon scheen 276 uur. Daarmee is juli de tweede zonnigste maand van de voorbije 30 jaar. Ook werd de maand gekenmerkt door een extreem warme dag op 19 juli. In Wichelen werd het maar liefst 38,4 °C.

De laagste temperatuur werd geregistreerd tijdens de ochtend van 8 juli. Onder een open hemel was het kwik toen gedaald tot 9,4° C. Met 19,5°C was de maand juli echter een vrij warme maand. Normaal komt de gemiddelde temperatuur op 18,7° C uit. Het was extreem warm op 18 en 19 juli, met temperaturen boven de 35°C. In Wichelen werden afgelopen maand dertien zomerse dagen en vier tropische dagen geteld, tegen elf en twee normaal. Met amper 3,4 millimeter neerslag was juli nog maar eens een zeer droge maand, normaal valt er 79 mm. Er waren niet minder dan 26 droge dagen. Op 20 juli arriveerde kort voor de middag een onweer dat zorgde voor een blikseminslag op de kerktoren van Serskamp. De schade bleef beperkt maar toch kregen veel huizen te maken met elektrische storingen. Door de aanhoudende droogte liep het neerslagtekort verder op. 

Met 276 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 224 uur was juli ook zeer zonnig en tevens de zesde zonnige maand op een rij in dit voorlopig uiterst zonnige jaar. Opvallend is ook het gebrek aan wind. Met een gemiddelde windsnelheid van 2,7 meter per seconde breekt de wind het record van de afgelopen 30 jaar. Het uitblijven van de wind is een opvallende parameter die zich de afgelopen maanden en jaren lijkt door te zetten.