Normale julimaand


Gemiddeld was juli 2016 een vrij warme en droge maand maar lokaal waren er grote verschillen in België. Terwijl er op bepaalde plaatsen stevige regenbuien voorkwamen bleef het soms 10 kilometer verderop gewoon droog.

Het weer in juli leende zich perfect tot een aantal mooie daguitstappen

Het weer in juli leende zich perfect tot een aantal mooie daguitstappen

In Wichelen was het een vrij droge maand en regende het met een totale som van 46,8 liter regen per m² minder dan de normale 72 liter. Er viel op 10 dagen neerslag en dan nog meestal ‘s nachts. De natste dag was 23 juli toen er na zonsondergang 19 liter regen viel op 1,5u tijd.

Wat temperatuur betreft was juli een wisselvallige maand. In de eerste helft lagen de temperaturen beneden het langjarig gemiddelde. Alleen van 7 tot 10 juli was het even warm. De tweede helft van de maand werd het toch nog zomers warm. Op 19 en 20 juli werd het zelfs tropisch warm met een maxima van respectievelijk 32,3 en 32,8 graden. Daarna werden de temperaturen opnieuw normaal naar Belgische normen. Het koudst was het de ochtend van 15 juli met een minima van 9,7 graden. Gemiddeld werd het in juli 18,6 graden wat 0,2 graden warmer is dan normaal. Perfect normaal dus.

Normaal gezien schijnt de zon in juli zo’n 200 uur. Je zou het niet verwachten maar de zon scheen in Wichelen een pak meer met ongeveer 245 uur. Juli 2016 zal voor de gemeente Wichelen de boeken ingaan als zonnig, droog en normaal warm.